Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet vill skicka Göran Hådén

Göran Hådén i Miljöpartiet och Kent Johansson i Centerpartiet ska skickas till Bryssel – om Västernorrland får bestämma.
Båda kryssas in i Europaparlamentet av länsborna i EU-valet.

Göran Hådén från Härnösand står tolva på Miljöpartiets röstsedel men seglar upp till tredje plats i kryssningen i hemmalänet.

Det står klart när alla distrikt är räknade utom de eftersläntrande så kallade onsdagsrösterna, cirka 2 000 röster av nära 90 000 totalt i Västernorrland.

I praktiken spelar det ingen politisk roll. På riksnivån kryssas inte Göran Hådén lika flitigt och han är chanslös att nå partiets tredje gröna mandat.

Härnösands kommunalråd Tomas Frejarö kryssas något blygsammare till en åttonde plats i länet.

På centersidan kan noteras att Västernorrland är ett Kent Johansson-län. Den sittande Europaparlamentarikern och listettan kryssas något mer än Fredrick Federley.

Det hjälper inte i riket. Fredrick Federley kryssar förbi från tredje plats på listan och tar Centerpartiets enda mandat i Bryssel.

Sett med länets ögon kryssas också LiseLotte Olsson från Lögdeå friskt i Vänsterpartiet. Men hon slår inte listettan Malin Björk.

Hos Socialdemokraternas väljare rankas Jens Nilsson från Östersund högst. Han sitter säkert i vilket fall som partiets fjärde namn i riket.

Johnny Skalin från Sundsvall kryssas högst av Sverigedemokraterna i länet. Det räcker inte till Bryssel.

Räknat i procent står kryssen för Lars Adaktusson (KD) och Marit Paulsen (FP) i en klass för sig i Västernorrland. Det är samma trend som i riket.

Hos Moderaterna går Anna Maria Corazza Bildt förbi Gunnar Hökmark, även detta gäller på riksnivå.

Valdeltagandet i Västernorrland landar över 46 procent. Det är 6 procentenheter mer än i förra EU-valet.