Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet har 17 unika fiskekapell – nu ska de dokumenteras för miljonen

De vackra och charmiga kapellen vid fiskelägena hör till de bäst bevarade kulturmiljöer som finns längs vår kust.
Men kunskaperna om dem är inte tillräckligt bra.
Det vill Härnösands stift nu ändra på genom en ny ambitiös kartläggning.

I ett gemensamt projekt med både Uppsala och Luleå stift ska de totalt 38 bevarade fiskelägena dokumenteras mycket bättre, både individuellt och som gemensam byggnadskategori.

En stor del av kapellen, 17 stycken, ligger i Västernorrland. Kapellen påminner på många sätt om varandra och ligger oftast så pass isolerade att de undgått förändringar men samtidigt oftast tagits väl hand om.

Tyvärr har det också ibland inneburit att de utsatts för stölder.

Bara två kända kapell är förstörda, Prästhushamn och Sörfällsviken.

Om man beviljas pengar av länsstyrelsen för undersökningen så handlar det om ett par års arbete med start nästa årsskifte.

Det gäller att studera arkiv och litteratur, göra intervjuer och dendrologiska undersökningar, alltså åldersbestämma trä utifrån årsringarna. Arkeologiska undersökningar kan komma till liksom övrig dokumentation och allt ska sluta med en rapport över kapellen.

Drygt en miljon kronor beräknas det kosta.

Får man fortsätta med etapp två så ska det även tas fram en hel del informationsmaterial, kartor och en rikt illustrerad bok om fiskelägena.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.