Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingspolitiker (M): "Skrinlaga regionplaner på ett Stornorrland är bra för länet, Norrland – och Sverige"

År 2015 tillsatte regeringen en kommitté med uppdrag att ta fram ett förslag på ny läns- och landstingsindelning i Sverige.

I somras presenterades förslaget att Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten skulle bilda en gemensam region.

Regeringen har nu meddelat att man drar tillbaka förslaget om Stornorrland. Detta på grund av att förhandlingarna med de andra partierna strandat och att man därmed inte har stöd i riksdagen.

Vi moderater i Västernorrland har tidigt under denna process varit kritiska till dels behovet av ny regionindelning, dels förslaget om Stornorrland. Det var därför med glädje vi mottog beskedet att det inte längre finns planer på att slå ihop Västernorrland med de övriga Norrlandslänen.

Vi menar att en så här stor omorganisering måste ta sin utgångspunkt i ett behov, ett behov som vi länge ifrågasatt.Lokala företrädare i kommuner och landstingen har inte efterfrågat en ny region, inte heller har medborgarna ropat efter ett nytt län.

■■ För fler insändare, klicka här.

Förslaget om Stornorrland har från början varit ett politiskt elitprojekt utan folklig förankring.

Ett sådant projekt är dömt att misslyckats, då indelningen riskerar att inte få fäste, eftersom det inte finns något behov. Inte heller hade förslaget tagit hänsyn till de redan etablerade arbetsmarknadsregionerna. I vårt län finns den starka och ständigt växande Sundsvallsregionen, en region bestående av Sundsvall, Hudiksvall, Härnösand, Nordanstig, Timrå och Ånge – en region som hade delats itu av Stornorrland.

Att slå sönder redan etablerade samverkansmönster med starka marknadskrafter till förmån för statlig byråkrati hade varit förödande för tillväxten i vårt län.

Vi moderater förespråkar en närhetsprincip i allt beslutsfattande. Politiska beslut ska fattas så nära de berör som möjligt. Stornorrland skulle bestått av 50 procent av Sveriges yta och innefattat 44 av Sveriges kommuner.

Med så stora ytor riskerar beslutsfattandet att hamna hundratals mil från politiker och medborgare och då ökar naturligen både den fysiska och mentala distansen mellan politiker och medborgare.

När besluten hamnar långt ifrån de berör, minskar påverkan och förtroendet. I detta finns en stor problematik och det är därför glädjande att regeringen dragit tillbaks förslaget.

Fokus bör nu läggas på åtgärder som stärker vårt län och inte på byråkratiska elitprojekt. Satsningar på infrastruktur i form av dubbelspår och förutsättningar för fortsatt fungerande flygtrafik.

Vi skulle också gärna se en ökad decentralisering av statliga myndigheter. I vårt län finns en stark arbetsmarknadsregion och en växande bank-, finans- och försäkringsbransch – vilket är mycket bra förutsättningar för att etablera statliga myndigheter Västernorrland.

Per Wahlberg

Oppositionsråd (M) Landstinget Västernorrland

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel