Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsledningens svar till Hervor Sjödin: "Våra tre sjukhus hör ihop"

 
Nedläggningen av akutkirurgin i Sollefteå
Visa alla artiklar

OPINION
Svar på ”Ockupationen kommer att räcka tills ni ändrar er”, debattinlägg på kultursidan i TÅ och ÖA 15 mars.

Hej Hervor! Vi förstår din oro och tycker det är tråkigt att en inte helt korrekt bild av sjukhuset i Sollefteå förmedlats och som fått många här i länet och många runt om i landet att tro att sjukhuset i Sollefteå ska läggas ned.

Vi har drygt 600 anställda vid sjukhuset i Sollefteå och ingen har sagts upp på grund av de förändringar som har genomförts. Det är bra med engagemang, men ett engagemang som skapar en bild som inte stämmer med verkligheten riskerar att motverka möjligheterna att både behålla och nyrekrytera personal.

Våra tre sjukhus hör ihop och måste bli bättre på att jobba tillsammans.

Självklart får en förändrad organisation konsekvenser, ibland smärtsamma sådana, men vi kan inte bedriva sjukvård med pengar och personal som inte finns. Hervor, du vet nog att den moderatledda förra majoriteten i landstinget lämnade efter sig ett underskott på 221 miljoner kronor. Ett underskott som vi tvingas hantera.

Våra tre sjukhus hör ihop och måste bli bättre på att jobba tillsammans för att ge alla patienter den vård de har rätt till inom utlovad tid. Idag har 1500 patienter väntat längre än 90 dagar på sin operation eller åtgärd.

Sjukhuset i Sollefteå arbetar nu framgångsrikt med både planerade ortopediska och kirurgiska operationer för att komma tillrätta med en del av problemet. Akutmottagningen vid sjukhuset i Sollefteå är bemannad dygnet runt, har legitimerad läkare på plats och kan åtgärda det mesta som kommer in. Sjukhuset är en viktig del i länets sammanhållna sjukvårdssystem.

Ja, du har rätt i att BB inte finns kvar. Det beslutades i oktober ifjol efter ett halvt års utredning. Kvar är dock en betydande del av kvinnosjukvården, mödrahälsovården samt all mottagningsverksamhet. Därutöver har ett unikt projekt startat för att ge förstföderskor och förlossningsrädda stöd genom graviditeten och efter den.

Det är också viktigt att veta att det är enbart 0,3 – 0,4 % av alla födslar som sker utanför ett BB, de flesta i hemmet. Det är som du förstår mycket ovanligt.

Den akuta kirurgin stängdes i somras av sjukhusförvaltningen på grund av patientsäkerhetsskäl. Regionfullmäktige beslöt sedan i februari i år att permanenta denna stängning, då rekryteringsläget inte hade förbättrats. Sjukvården i vårt län går igenom en kulturförändring. Den är inte lätt, men fokus måste vara att ge alla patienter en jämlik sjukvård.

Vi bedömer att den väg vi slagit in på är bra.

Du ska inte behöva vänta längre på en operation i Sundsvall än i Örnsköldsvik eller i Sollefteå. Du ska få lika god hjärtsjukvård oberoende av var i länet du bor.Vårt landsting har provat med att ha tre olika sjukhusstyrelser, vi har provat med 3 vårdområden och 47 kliniker till dagens länsklinikorganisation med 17 kliniker.

De två första varianterna klarade inte sjukvårdens ekonomi och effektivitet. Nu jobbar vi för att 3 sjukhus och 33 vårdcentraler ska samverka på ett effektivt sätt för patienternas bästa.

Vi bedömer att den väg vi slagit in på är bra. Ett sjukvårdssystem där inte allt görs överallt, med en bättre tillgänglighet och med en ekonomi i balans, en ekonomi som inte tär på pensionspengarna för de som arbetat i vården.

Med vänlig hälsning,

Erik Lövgren, regionråd (S)

Ewa Back, ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden (S)

Ninni Smedberg (MP) vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Jan-Olov Häggström, vice Regionråd (S)

Eva Andersson, gruppledare (MP)

* * *

HÄR kan du läsa Hervor Sjödins svar till landstingsledningen

Och HÄR kan du läsa det ursprungliga inlägget.