Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget tvingas till nya sparförslag

Nya skalpeller ska skära i landstingets ekonomi. I mars kommer sparförslag som berör operationer och medicinkliniker. Det står klart efter att den senaste krisprognosen behandlats av politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

- Underskottet är djupt allvarligt. Vi har nu gett landstingsdirektören i uppdrag att omgående inkomma med förslag till åtgärder.

- Vad kan man omorganisera? Vad kan man omstrukturera? Operationssalsutredningen och en utredning av medicinklinikerna är något som vi måste diskutera, säger landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg (s).

Operationssalsutredningen går i klartext ut på att dra ner på antalet operationssalar i länet. Utredningen har något år på nacken.

I landstingets prognos förväntas förvaltningarna gå med 155 miljoner kronor i underskott vid årets slut. Enbart sjukvården beräknas gå 143 miljoner back.

På förvaltningsnivå är länssjukhuset Sundsvall-Härnösand länets stora värsting med 73 miljoner i förväntat underskott. Resten ligger i fallande skala på Örnsköldsviks sjukhus, primärvården samt Sollefteå sjukhus.

Underskott väntas också för Landstingsservice med nära 10 miljoner och för Gagna Västernorrland med nära 5 miljoner.

Stora minusposter i vården är fortfarande riks- och regionsjukvård samt stafettläkare. Tungt väger också det som kallas ej beslutade och ej genomförda sparkrav. Det handlar då om besparingar utöver vad man redan har bestämt i olika åtgärdspaket.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14