Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget svänger i ambulansfrågan

Om tre månader flyttar räddningstjänsten in i sina nya lokaler. Och kanske blir det ändå så att ambulanspersonalen får följa med.

Enligt vad allehanda.se erfar, så har landstinget svängt i frågan.

Det började med att landstinget drog sig ur planerna om en ny gemensam station för räddningstjänsten och ambulansen.

Örnsköldsviks kommun gick då ensamma vidare med sitt bygge. Om tre månader flyttar räddningstjänsten in i sina nya lokaler.

Landstinget ville istället samordna ambulansverksamheten vid akuten på sjukhusområdet och drog igång egen projektering för en ny ambulansstation.
Förslaget möttes av kraftiga reaktioner, framförallt från ambulanspersonalen i Örnsköldsvik.

Inte minst eftersom det kunde bli stora trafikproblem i samband med larm. Utryckningsvägarna till och från sjukhusområdet inte var optimala, ansåg personalen.
Dessutom kunde ambulanspersonalen identifiera samordningsvinster med att låta verksamheterna hänga ihop.

Situationen blev inte bättre av att ambulanspersonalen upplevde att lanstingsledningen, med landstingsråd Jacomina Beertema (M) i spetsen, körde över dem.
I samband med att allehanda.se uppmärksammade frågan började det hända saker.
Bland annat så vaknade landstingsoppositionen, som krävde att frågan om ambulansens utryckningsvägar skulle utredas närmare.

Konsulter anlitades och ett antal ambulanser utrustades med GPS- och kamerautrustning, för att ta reda på hur ambulansens vardag ser ut i trafiken.
Den konsultrapporten lämnades till landstinget redan i oktober förra året.

Enligt källor till allehanda.se har arbetet med trafikutredningen visat det som ambulanspersonalen sagt, att samordning med räddningstjänsten faktiskt är det bästa alternativet.

Landstingsråd Jacomina Beertema (M) säger sig dock inte ha tagit del av trafikutredningen.

– Jag tänkte läsa materialet i helgen och på måndag börja diskutera frågan med våra tjänstemän, säger Beertema.

Men vad ÖA erfar har landstingsledningen redan svängt i frågan.

– De där rykten går nu, men inga besked har kommit från officiellt håll. Så innan Beertema lämnar tydliga besked är det nog för tidigt att ta ut något i förskott, säger Andreas Lundin, som blivit ambulanspersonalens talesperson i frågan.

Även från kommunens håll väntar man även på tydliga besked från landstinget.

– Bollen ligger hos landstinget. Vi har fortfarande inte fått en formell framställan. Dock har vi sagt att vi ställer oss positiva till att lokalisera en ny ambulansstation vid brandstationen, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd.

Från landstingsoppositionens är man skarpt kritisk till Beertemas brist på öppenhet.

– Inget material har presenterats för oss i nämnden. Vi har ingen insyn i gruppen som jobbar med frågan. Det är en anmärkningsvärd brist i sig, säger Andreas Sjölander, S politiska sekreterare i landstinget.