Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget stoppar vårdresor till Ungern

Landstinget avvecklar av allt att döma de årliga resorna till Ungern för behandling av reumatiker.

- Det som har erbjudits i Ungern skiljer sig inte från det vi skulle kunna erbjuda här, säger landstingsöverläkare Per Skude.

Den så kallade klimatvården som har utvärderats av Per Skude lyfts fram inom ramen för ett omfattande programarbete med reumatiska inflammatoriska sjukdomar i Västernorrland.

Förslaget att lägga ner stöds av patientföreningarna som hellre vill ha sammanhängande behandlingsperioder på plats i länet, exempelvis på rehabmedicin i Härnösand eller på Österåsens hälsohem i Sollefteå.

Den sista resan till Ungern kommer att genomföras på sensommaren 2008. Sedan sätter man punkt i och med att avtalet löper ut.

- En av mina viktigaste bevekelsegrunder är att det ska vara nära. Här ingår också hur man utformar rehabiliteringen.

- Jag tycker inte det finns anledning att utföra de tjänsterna i Ungern. Det viktiga är att varje kroniskt reumatiskt sjuk patient har en bra kontakt med något av de team som finns, förklarar Per Skude.

Varmt klimat anser han spelar mindre roll i behandlingen.

- Värmen har inverkan såtillvida att det är lättare att träna. Men det kan man principiellt göra i en varm bassäng eller på något annat sätt. Klimatvårdens betydelse har minskat i och med att vi har nya effektiva mediciner.Läs mer i fredagens TÅ.KLAS LEFFLER
070-555 20 14