Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget satsar stort på solceller

Landstinget tänker sol och landstinget tänker stort.
Om bara EU är med på noterna ska Västernorrland bli störst i Norrland på solceller.
Kostnad: 13 miljoner.

Landstingsrådet Per Wahlberg (M) är påtagligt stolt över projektet som nu har passerat det första politiska nålsögat i form av landstingsstyrelsens finansutskott:

– Ja, solklart, vi är överens om det här. Får vi ja på ansökan blir det här den största anläggningen i Norrland i skarp drift. Ett jättespännande projekt, säger Per Wahlberg.

Mycket konkret är syftet att installera solceller på en yta av totalt 3 200 kvadratmeter, lika stort ungefär som en halv fotbollsplan. Det ska ge runt 400 megawattimmar i årlig produktion.

Solcellerna fördelas på flera av landstingets anläggningar runtom i länet. I ansökan pekar man ut Sundsvalls sjukhus, snökylan vid Sundsvalls sjukhus, sjukhuset i Örnsköldsvik och landstingets byggnader i Härnösand.

Befintliga installationer finns redan på Sollefteå sjukhus och på Närvård Härnösand.

På samtliga ställen planeras också "visualiseringsutrustning" i entréerna. En stor poäng är nämligen att gå före och synas och uppmuntra andra till klimatsmartare beteende.

Elinstallatörer i länet kommer erbjudas fortbildning i solelsteknik med landstingets anläggningar som praktiska exempel. Man räknar också med stort intresse från internationella besökare på "technichal tours" och slutpunkten blir en stor konferens på miljötemat.

Sett med landstingets ögon är målet att andelen förnybar elenergi ska öka till tio procent av den totala elanvändningen. Här ska solenergin bidra. Vindkraft är ett annat spår.

I nästa skede är solcellerna upp till landstingsstyrelsen. Projektet som kallas just Solklart förutsätter att landstinget satsar 6 720 000 kronor.

Totalt kostar Solklart 13 750 000 kronor och tanken är alltså att EU går in med hälften. Om allt fungerar som planerat kan beslut om bidrag från EU:s regionala strukturfondsprogram vara klart i juni.