Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget säger nej – Beatrix blir hyrsjuksköterska på Gotland i stället

Sjuksköterskan Beatrix Markovics från Ungern ville gärna jobba i Västernorrland.
Det blir inget av med det.
Landstinget säger nej till en snabb affär med hyrbolaget Orange och hänvisar till kommande upphandling.

Bea berättade vi om för några månader sedan. Hon ingick i en grupp på trettio sjuksköterskor från Lettland, Litauen, Ungern och Slovakien som bemanningsföretaget Orange kunde leverera med kort varsel till landstinget i Västernorrland.

Detta i stället för att stänga vårdplatser på sjukhusen i brist på personal.

Kontakt etablerades med landstingets HR-avdelning men sedan har det tagit tvärstopp.

– Bea har fått klartecken från Gotland. Hon och två andra Orangesjuksköteskor börjar jobba där i dagarna. Alla trettio som vi erbjöd har fått nej i Västernorrland, säger Maria Kylili, driftskoordinator på Orange.

Riktigt varför har hon inte förstått.

– Vad är fel? Jag får inget svar. De har helt slutat konversera med oss. Jag tror inte ens våra CV når ut till verksamheterna, konstaterar hon.

Ewa Back (S) är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd. Hon var positiv till en början.

I dag uppger hon att den springande punkten är om Bea och hennes kolleger är specialistsjuksköterskor eller allmänsjuksköterskor.

Här tycks uppfattningarna gå isär.

– Orange har ingen gräddfil in. De kan vara specialistsjuksköterskor i sitt hemland. Men de kanske inte uppfyller de krav vi ställer i Sverige. Det är den allmänna bilden jag har fått, säger Ewa Back.

Kontentan är att Orange får konkurrera – om de vill – i en upphandling som drar i gång inom kort.

– Man är i startgroparna att påbörja upphandling av allmänsjuksköterskor i Västernorrland, i landstingets egen regi den här gången. Siktet är att det ska vara klart före sommaren.

– Orange kan lägga anbud där precis som alla andra. Dessutom ska specialistsjuksköterskor upphandlas. Det sker för hela norra sjukvårdsregionen gemensamt.

Läs också: "Helt galet att inte använda dem"