Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget näst bäst på miljöbilar

Landstinget i Västernorrland är näst bäst i Sverige på att använda miljöbilar.
Av landstingets 290 tjänstefordon var förra året 264 miljöbilar. Det innebär att 91 procent av fordonen är miljöbilar. Bara landstinget i Blekinge har hunnit längre.
– Det är ett roligt och ett bra kvitto på att vi är på rätt väg, säger miljöchef Olle Bertilsson.

Det visar den sammanställning Miljöfordon Syd gjort över fordonsparken.

– Målsättningen är att alla tjänstefordon ska vara miljöbilar, men vi har en del lätta lastbilar som är svårare att ha som miljöfordon, säger Olle Bertilsson.

Han påpekar samtidigt att det viktiga inte bara är att ha miljöfordon utan framförallt att minska tjänsteresorna med bil så mycket det bara går.

– Sedan 2009 har vi fått ner tjänsteresorna med bil med 300 000 mil. Det innebär en besparing på åtta miljoner kronor per år och en bättre miljö.

Han påpekar också att ett sätt att nå dit har varit att öka antalet videokonferenser och på så sätt minska resandet.

– Det sparar dessutom arbetstid och är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt.

När det gäller just tjänstefordon är det i dag etanolbilar landstinget har satsat på. Men det kan bli förändringar i framtiden utifrån hur tekniken utvecklas. Olle Bertilsson berättar att man gärna även skulle satsa på biogas, men att den möjligheten ännu inte är tillräckligt utbyggd.

– Vi ska också testa med elbilar framöver. I Sollefteå och Örnsköldsvik ska vi använda elhybrider medan det blir rena elbilar i Sundsvall och Härnösand. Vi är i en brytningstid där tekniken utvecklas och vi samtidigt måste ha en fungerande verksamhet samt klara ekonomin.

Att välja miljöklassade bilar är samtidigt bara en del i ett paket av åtgärder för en mindre klimatpåverkan. Han påpekar att beteendeförändringar också är viktigt. Att de anställda tänker klimat- och miljösmart.

Ett led i detta är den "reserådgivare", Emilia Rapp, som anställts för att försöka påverka tjänsteresorna i rätt riktning. Mer kollektivtrafik och mindre bil och flyg ger dessutom bättre ekonomi.

– Hon ska bland annat ut på arbetsplatserna för att diskutera och informera. Det finns många åsikter i de här frågorna, säger Olle Bertilsson.