Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget lånar 200 miljoner av egna pensionspengar

Den pressade ekonomin gör att Landstinget Västernorrland lånar av de egna anställdas pensionspengar.
Prognosen för i år är att man lånar 200 miljoner kronor.

För andra året i rad går landstinget som koncern mot ett negativt resultat. Intäkterna täcker inte löner och kostnader, vilket medför att det saknas likvida medel. Alternativet hade varit att låna pengarna av banken men det anses vara ett sämre alternativ.

I praktiken innebär det att landstinget för närvarande inte sätter av pensionspengar till sina anställda.

– Vi sätter av pengar till våra pensioner, men om vi får ett negativt resultat säger kommunallagen att vi ska återställa det inom tre år. Det är för att säkerställa att man betalar tillbaka inom en acceptabel tid, säger Margareta Tufvesson, ekonomidirektör i Landstinget Västernorrland.

Det finns landstingsanställda som menar att det här innebär att anställda både nekas lönehöjningar och pensionspengar?

– Absolut inte. Svar nej. Den pension du har rätt till enligt våra avtal kommer du att få och den pensionen regleras. När du jobbar så läggs det hela tiden in i systemet vilken pension du har rätt till och den kommer du att få. När det gäller löner lägger vi in i budgeten en uppräkning enligt den bedömning som SKL gör, säger Tufvesson.