Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget höjer skatten?

Två av tre svarande på vår webbfråga är missnöjda med sjukvården i Ångermanland.

De kan snabbt bli bönhörda - genom att landstinget höjer skatten.

I Norrbotten har politikerna redan bestämt att höja landstingsskatten kraftigt nästa år. Västerbotten har just inlett liknande diskussioner,

Enligt vad Allehanda Media erfar går resonemanget internt åt samma håll i den politiska ledningen även i Västernorrland.

Sparpaket och samordningsförslag i all ära, det räcker inte för att täppa till ett växande svart hål i ekonomin som i dag pekar mot 167 miljoner minus i årsprognosen enbart för hälso- och sjukvård.

Tio öre mer på skatten ger 40 miljoner i intäkter. Fyrtio öre skulle ge 160 miljoner, ganska precis vad som behövs, och landa i en skattesats på exakt 11:00 kronor.

Landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg (s) är lite kryptisk på frågan om det kan bli tal om att höja skatten 2009.

- Det kan det alltid bli tal om. Det vet man aldrig. 2009 blir ett jobbigt år. Det är många frågetecken, säger hon.

Oppositionens ledare Jacomina Beertema (m) vägrar prata om höjd skatt.

- Vi har redan så höga skatter i den här delen av landet, framför allt i kommunerna. Det totala skattetrycket får absolut inte öka, säger hon.


Läs mer i fredagens TÅ och ÖA.KLAS LEFFLER
070-555 20 14