Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget flyger mindre

Landstingets politiker och personal flyger allt mindre. Det visar ny statstik från landstinget Västernorrland. Under de tre första månaderna 2013 har tjänsteresor med flyg mellan Sundsvall och Stockholm minskat med drygt 80 procent jämfört med samma period 2011.

Annons

– Siffrorna visar tydligt att det går att förändra resvanor. Det goda resultatet når vi tack vare ökad användning av distansmöten samt satsningen på intern klimatkompensation, säger miljöchef Olle Bertilsson i en presskommentar.

Frågan om landstinget flygresor debatterades i sociala medier bland annat på allehanda.se:s chattsida i samband med debatten om Midlanda i Härnösands kommunfullmäktige på måndagseftermiddagen.

Under 2011 gjordes omkring 2000 flygresor mellan Sundsvall och Stockholm. Färska siffror för januari – mars 2013 visar att landstinget gjorde knappt gjort 80 flygresor under första kvartalet 2013. Det medför en kraftigt minskad klimatbelastning samt lägre kostnader för tjänsteresorna.

– Resultatet är bättre än vi någonsin kunnat förutse, säger Eva Andersson (MP), ordförande i referensgruppen för Miljö- och energifrågor. Med intern klimatkompensation ser vi att det verkligen går att nå positiva klimateffekter genom ändrade resvanor.