Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget blir bättre på miljö

Trots en ökande verksamhet har landstinget lyckats pressa ner sin miljöpåverkan. Det visar det egna miljöbokslutet för 2007. På en rad områden, men inte alla, kan man visa på positiva siffror.

Landstinget har egna miljömål för sådant som avfall, transporter, vattenförbrukning och elanvändning. Många av dessa faktorer kan dessutom redovisas för mindre enheter, exempelvis för alla fyra sjukhusen.

När det gäller energi finns specifika mål räknat i kWh per kvadratmeter för både elanvändning och värme. Där har man nu nått målet vid alla sjukhus, utom Sollefteå som förra året överskred gränsen för värmeförbrukningen.

Man jobbar också med att få ner mängden avfall som går till deponi till högst fem procent, något som landstinget i genomsnitt också klarade av förra året även om Sundsvalls sjukhus inte nådde ända fram.

Däremot har landstinget inte uppnått sitt mål om att minst 30 procent av avfallet ska återvinnas, tvärtom har återvinningen minskat sedan 2006. Ungefär 70 procent av avfallet går till energiutvinning.

När det gäller transporterna har antalet sjukresor och ambulanstransporter ökat medan tjänsteresorna blir färre. Utsläppen av koldioxid från tjänstresor har på två år sjunkit från 2 660 ton till 2 090 ton. Koldioxidutsläppen från sjukresor minskar också trots fler körda mil, medan utsläppen från ambulansen ökat något.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92