Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget anklagas för strejkbryteri

Har landstingets politiska ledning verkligen sanktionerat strejkbryteri på arbetsplatser som är uttagna i konflikten i Västernorrland?

Det undrar Vårdförbundet i ett upprört brev till landstingsstyrelsens ledamöter.

Bakgrunden är att anställda som är oorganiserade utför arbete som är lagt i blockad. I klartext handlar det om 12 eller 13 icke fackligt anslutna personer på laboratoriemedicin på länssjukhuset i Sundsvall.

- Vårt varsel på de arbetsplatser som är uttagna omfattar alla inom vårt avtalsområde inklusive oorganiserade och det finns ju ett regelverk kring hur man hanterar konflikter. Vi menar att detta är strejkbrytare. Vi kan inte acceptera det, säger Conny Karlsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning Västernorrland.

Om inte politikerna griper in och stoppar de oorganiserade kan konflikten komma att trappas upp ytterligare just i Västernorrland.

- Vad som kan hända är att man lägger repressalievarsel. Det ska vi fundera på. Men först vill vi höra hur de reagerar från den högsta politiska ledningen. Det är de som styr, säger Conny Karlsson.

Om och när nästa varsel utlöses 20 maj kan samma problem uppstå i Örnsköldsvik. Där finns oorganiserad personal på operationscentrum.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14