Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagstränaren efter medaljregnet: "Vi har en ny generation som kommer"

Landslagstränaren Martina Höök kan räkna in sju medaljer, varav fyra guld, efter veckans tävlingar i Rumänien.
– Tjejerna har gjort ett grymt jobb och även vallarna. De har vunnit VM-guld i dag, säger Höök efter tävlingarna.

Martina Höök filmade det galna segerfirandet efter stafettguldet, som går att se i klippet ovan. Därefter hyllade hon vallarna efter dagens nya framgång och säger att de haft en stor del i medaljerna.

– Vi har haft bra skidor flera dagar, men måndagen och i dag har stuckit ut, säger Höök efter de fyra gulden, ett silver och två brons.

Läs också: JVM: Ytterligare succé i junior-VM – Stafettlaget tog Sveriges fjärde guld

– Jag tror att sju medaljer är tangerat rekord för antal medaljer, så det var bra.

Juniorframgångarna har nu blivit några av höjdpunkterna under denna säsong, som varit tung för seniorerna.

Känns det skönt att visa vad Sverige kan?

– Absolut! Vi har en ny generation som kommer, men det är ett ganska stort steg från juniorelit upp till seniorelit, säger Höök.

Läs också: Ebba Andersson krossade motståndet – tog första guldet

Hon menar att en nyckel för att dessa stora talanger ska fortsätta och kunna göra samma resultat bland senioreliten är glädje.

– En stor faktor är att kunna bibehålla träningsglädjen och orka med de träningstimmar som krävs. Framför allt gäller det att göra det smart och ta det steg för steg.

Läs också: Friidrotten vill inte pressa Ebba Andersson att välja sport: "Välkommen i mitt landslag"

Från friidrotten kom tidigare i dag en pik från Johan Anshelm, som är ansvarig för friidrottens juniorlandslag, som menade att skidåkare "nöter för mycket", i en intervju med Expressen.

Martina Höök har hört liknande åsikter tidigare.

– Det är många andra idrotter som tränar på olika sätt. Samtidigt har det visats tydligt i studier att de som har medaljer på OS och VM är de som tränar mest. Sen räcker det inte med att träna mycket utan du måste träna rätt också. Det är även väldigt individuellt vad som är mycket för varje person, så det är inte helt svart eller vitt.

Efter veckans framgångar, med sju medaljer, fortsätter resan till Rumänien med ett hektiskt schema för landslaget.

– Vi har medaljceremoni alldeles strax. Efter det ska vi packa oss i en buss och slänga oss till Bukarest. Sedan åker vi hem i morgon.

– Det kommer bli en rolig bussresa till Bukarest, säger Höök.