Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen om Kramfors: "Har starkare entreprenörsanda än andra kommuner"

Landshövding Gunnar Holmgren efterlyser glesbygdsventiler. Som undantag från regelverk som strandskydd för att underlätta utvecklingen i områden som inte är så tättbefolkade.

Gunnar Holmgren gästade på onsdagsmorgonen näringslivsfrukosten på Hotell Kramm i Kramfors. Det var den andra frukostträffen på kort tid som kommunen och företagarna anordnade. Nyligen tipsade friluftsentreprenören Jerry Engström om hur man lyckas som företagare.

Gunnar Holmgren berömde Kramfors för en starkare entreprenörsanda än i många andra kommuner.

– Det är bara att se hur många som samlats på näringslivsfrukosten. Jag tror nog att det blir en hel del business här också.

Landshövdingen framhöll att stora samhällsutmaningar väntar, inte minst integrationen av nya nyanlända och få dem att stanna i kommuner som Kramfors. Han påminde om hur politikerna på 1870-talet framgångsrikt hanterade en annan stor, men så att säga omvänd utmaning.

– Då emigrerade 20 procent av Sveriges befolkning. Man satsade motsvarande 2 800 miljarder kronor på att bygga ut järnvägsnätet, på läroverk samt ett avskrivningssystem för att folk skulle kunna överta övergivna gårdar.

Gunnar Holmgren menar att det även nu behövs rejäla järnvägssatsningar. Han satt tio år i Botniabanans styrelse, men poängterar att han reserverade sig mot valet av det signalsystem som senare kraftigt ifrågasatts.

– Med rälsen uträtad går det att köra i 320 kilometer i timmen och avverka Sundsvall-Stockholm på 1,5 timme. Digitala utbildningssatsningar är viktiga, inte minst för Norrlands inland, och ett förenklat regelverk för den lokala livsmedelsproduktionen.

Glesbygdsventiler, ett slags förenklade regelverk för glesbygden, är något Gunnar Holmgren tror på.

– Plan och bygglagen är det första som bör ses över. Strandskyddet behöver kanske inte tillämpas fullt ut överallt i glesbygden. Men vi är så regeltrogna i Sverige, är rädda för att EU ska ta oss i örat. Så tror jag inte man tänker i Grekland, Italien och Frankrike.

Den högaktuella regionfrågan togs upp.

– Vi får vara tacksamma om länsstyrelsen för det stora området hamnar i Härnösand, men vi vet inte. Jag hoppas att en hel del statlig verksamhet kommer att placeras i regionen.