Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet oberoende: "Sätt stopp för importen av antibiotikaresistens till Sverige"

Multiresistenta bakterier blir ett allt större problem för en växande världsbefolkning. Problemen accelererar i takt med konsumenternas jakt på allt billigare livsmedel, trots att andelen av inkomsten som går till livsmedel minskat radikalt.

För 60 år sedan gick 52 procent av våra pengar till matinköp. I dag är vi nere på 14 procent.

Det är naturligtvis positivt att maten är billig för de människor, i det alltmer ekonomiskt segregerade Sverige, som har det sämst.

Detta har dock sitt pris och antibiotikabruket i animalieproduktionen världen runt har tyvärr ökat.

Frihandeln, i kombination med nationellt slappa restriktioner beträffande antibiotikaanvändning och djurskyddslagar, har satt de med bäst djurhållning och lägst antibiotikabruk, på undantag.

■■ För fler insändare, klicka här.

Sveriges djurbönder hamnar här i kläm, då dessa underkastas världens kanske tuffaste djurskyddslagar.

Det i sin tur leder till lägst antibiotikabruk i hela EU beträffande djurhållningen.

Tyvärr går ekvationen frihandel och kraftigt fördyrande skatter och regler inte ihop.

Den svenska djurhållningen slås ut av kött och mejeriprodukter från länder som raserar vårt långsiktiga folkhälsoarbete mot antibiotikaresistens.

Medialt har stort fokus legat på vårt grannland Danmark, som har en stor export av fläskkött till låga priser. I Danmark bar år 2014 63 procent av grisarna på MRSA-bakterier. Cirka 12 000 danska människor bar på bakterien 2014. Sex år tidigare var endast ett fåtal danskar smittade.

Detta är en tickande bomb, som riskerar folkhälsan på ett skrämmande sätt.

Dock är Danmark långt ifrån värst i klassen. Dansk djurhållning använder tre gånger så mycket antibiotika per djur som vi gör i Sverige och Tyskland 15 gånger så mycket.

När du ”avnjuter” din Parmaskinka från Italien eller Serranoskinka från Spanien, bidrar du till drygt 30 gånger så högt antibiotikabruk och därmed att MRSA får en allt snabbare, nästintill explosionsartad spridning. Hur det ser ut på så kallade feedlots i USA och Sydamerika vågar vi inte ens tänka på. Men klordoppad kyckling i USA säger väl en hel del.

Landsbygdspartiet oberoende, LPo, kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen och därmed ignorerar hotet om antibiotikaresistens samt bidrar till spridning av MRSA.

Vi bör, precis som det gjordes inom frihandelsunionen i EU när galna kosjukan kom, åberopa folkhälsoskäl. Detta är ett allt snabbare eskalerande problem som kommer att få gigantiska konsekvenser om det inte tas på allvar. LPo tar ansvar. Är regering och riksdag beredda att göra det?

Claes Littorin

För Landsbygdspartiet oberoende, Knutby

Erika Sörengård

Partiordförande LPo, Ervalla

Gunilla Fluur

Näsåker

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel