Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet oberoende: "Norska servicemodellen för landsbygden en bra förebild"

Norska längdskidåkares enorma dominans i spåren väckte stor nyfikenhet bland svenska ledare och aktiva. Vad är hemligheten bakom deras framgångar? Svenska skidåkare åkte till Norge och tränade tillsammans med de norska för att lära.

Tänk om svenska politiker efter decennier av misslyckad landsbygdspolitik skulle drabbas av samma nyfikenhet på Norges framgångsrika distriktspolitik och kanske rent av besöka sina kollegor i Stortinget för att lära. Då skulle de upptäcka att Norges distriktspolitik uppfyller målet ”Hela landet i bruk” som är ledstjärnan.

Även i de minsta och mest avlägsna kommuner upprätthålls den sociala servicen med skolor, butiker, läkarcentraler, äldreboende, idrottsanläggningar, post och kommunikationer.

■■ INSÄNDARE: Junselebo om landsbygdslivet: "Vi klarar oss bra här i Norrland – men låt oss behålla våra resurser"

Så skulle det kunna vara i Sverige också om intresse och politisk vilja funnits. I stället har urbaniseringspolitiken varit prioriterad allt sedan 1960-talet oavsett färg på regering.

När man i Sverige för den framgångsrika norska distriktspolitiken på tal, möts man av kommentaren ”…men Norge har ju sina oljepengar!” Så sant, men det är inte oljepengar som finansierar distriktspolitiken. Den var antagen långt innan Norge hittade olja.

Norge sparar sina oljepengar och den norska staten har i dag 4 000 miljarder kronor i tillgångar, till skillnad mot den svenska staten som har cirka 1 400 miljarder kronor i skuld.

Den norska distriktspolitiken finansieras till stor del av att mer av de värden landsbygden producerar stannar där, exempelvis från vattenkraften.

■■ INSÄNDARE: "Hela Sverige ska leva – bara en floskel utan substans"

Differentierade arbetsgivaravgifter, avskrivning av studieskulder till exempelvis läkare, lärare med flera som tar anställning i avlägsna delar av landet. Stöd till jordbruk i hela Norge.

Allt detta är viktiga delar i distriktspolitiken.

I Sverige gör nu politikerna stor affär av den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag på 75 punkter, som skall leda till en positiv utveckling för landsbygden.

Landsbygdsministern presenterade nyligen en ”livsmedelsstrategi för Sverige”. Inget av dessa dokument inger någon aha-upplevelse, och har formulerats utan att ta intryck av vårt framgångsrika broderland i väst.

”Politik är att vilja”, sade en gång en känd potentat. Finns viljan att radikalt förändra landsbygdspolitiken hos de centraliseringsberusade politikerna?

Vi i Landsbygdspartiet oberoende tvivlar.

För Landsbygdspartiet oberoende, Lpo

Åke Karlsson

Kolmården

Erika Sörengård

Partiordförande Ervalla

Gunilla Fluur

Näsåker

■■ INSÄNDARE: "Politikertalet om att hela Sverige ska leva – när får vi se det i praktisk handling?"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel