Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet oberoende: "Kor är inga miljöbovar – vi människor påverkar klimatet mycket mer"

Det finns ca 1 400 000 nötkreatur, 400 000 hästar och 600 000 får i Sverige i dag och miljön påverkas såklart både positivt och negativt av deras liv och hanteringen av dem. Det finns också 10 000 000 människor i vårt land.

Vi i Landsbygdspartiet oberoende, LPo, vågar påstå att människorna påverkar miljön långt mer negativt än dessa djur, trots debatten om korna som klimatbovar.

Vi människor kör bil, förorenar luften i städerna, köper nya kläder och prylar, möbler, teknik och annat – ofta från andra sidan jordklotet.

Varor som ibland tillverkas under tveksamma förhållanden, och sedan transporteras långa sträckor.

Vi köper dricksvatten på flaska trots att vi har vatten i kranen, vi kastar mängder med sopor som är fullt ätlig mat, vi använder kaffekapslar och andra onödiga förpackningar, prylar vi tycker har tjänat ut slänger vi.

Vi konsumerar saker i stora mängder och flyger utomlands utan att blinka.

■■ För fler insändare, klicka här.

För att döva samvetet köper vi ”ekologisk” importmat, om vi inte väljer den danska billiga antibiotikastinna fläskfilén. Vi väljer i allt större utsträckning livsmedel baserade på sojabönor för att rädda klimatet och tror vi gör miljön en tjänst. Sen skyller vi miljöproblemen på ...korna!?

Jämför med en Thailandsresa, som motsvarar cirka 365 dagars köttätande i utsläpp. Och då är kornas positiva egenskaper inte medräknade.

Vi får fantastisk mat och dryck av kor, de håller markerna öppna, betar, trampar och gödslar marken så andra djur, insekter och växter kan leva där – värdefulla ekosystemtjänster.

Utan kor, hästar och får skulle många av Sveriges öppna landskap växa igen och förlora viktig biologisk mångfald.

Om Sveriges tio miljoner människor i huvudsak skulle äta bönor och andra importerade grödor, skulle utsläppen i form av metan och koldioxid öka betänkligt, för att inte tala om vilken björntjänst de långa transporterna skulle göra klimatet.

Så har vi odlandet av sojabönan, det bryts ny mark och avverkas stora mängder skog för att odla, i huvudsak GMO-soja. Det kan inte vara ett vettigt alternativ till svensk mat.

Vad kan du och jag då göra för att dra vårt stå till klimatstacken? Först och främst – köp svenska matvaror, gärna så närproducerade som möjligt.

Reparera och återanvänd kläder, möbler, förpackningar och annat.

Drick kranvatten, plocka svamp, bär och varför inte flytta ut på landet?

Gå ner i arbetstid, baka, odla, ta jägarexamen eller skaffa några höns?

LPo anser inte att lösningen på Sveriges miljöproblem är att avskaffa korna. Vi behöver tvärtom fler kor i vårt land – och färre importliberaler!

Erika Sörengård

Partiordförande Landsbygdspartiet oberoende, Ervalla

Gunilla Fluur

Näsåker

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel