Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet oberoende: "Höj garantipensionen rejält så den täcker en rimlig boendekostnad"

Gärna medalj men först en rejäl pension. Det rättvisekravet formulerades av arbetarrörelsen för många år sedan.

När nu Kristdemokraterna kräver avskaffandet av pensionärsskatten, så kan vi i Landsbygdspartiet oberoende, LPo, bara hålla med. Men med tillägget: Först en rejäl pension.

För innan vi börjar fundera över vilken skatt vi skall plocka ut ur pensionärsgruppen, så måste vi se till att alla pensionärer har en rimlig pension.

Undersökningar som gjorts visar att massor av pensionärer hamnar under skälig levnadsnivå som är 5 438 kronor per månad efter skatt och sedan hyran är betald.

Men om man nu måste leva på bara garantipensionen, då har man ju också rätt till bostadsbidrag…eller? Jovisst är det så.

Men människor som arbetat mer eller mindre heltid under sitt liv tar det som en förolämpning att de skall behöva söka någon typ av bidrag på sin ålders höst.

■■ För fler insändare, klicka här.

Är då detta verkligen en landsbygdsfråga? Helt klart är det så.

När man beräknar nivån på bostadsbidraget, är det enbart boendekostnaden det tas hänsyn till.

Bor man i tätort och har en hyra på 6 000 kronor i månaden kan man få bidrag med detta belopp.

Bor man däremot i eget hus på landet och eldar med ved, har man förmodligen mindre än halva boendekostnaden – och får bidrag därefter.

Att man sedan i avsaknad av butiker och service är helt beroende av att ha en bil för att kunna bo kvar med denna låga kostnad, det är inget bidragsmyndigheterna tar hänsyn till.

Människor tvingas därför från eget boende in till lägenhetsboende och urbaniseringen påskyndas.

Ser man på åldersfördelningen i landets kommuner framgår det klart att små landsortskommuner har en äldre befolkning än städerna.

Ju mindre kommun, desto äldre befolkning är snarare regel än undantag.

Den hårdare beskattningen av pensionärer i förhållande till löntagare förstärker den redan orättvisa skillnaden i kommunalskatt.

Här skiljer det ofta tre-fyra kronor per hundring mellan små glesbygdskommuner och storstad.

Orättvisan blir än större när man betänker att de som betalar högst kommunalskatt i regel har sämst tillgång till samhällsservice av olika slag.

Landsbygdspartiet oberoende kräver en kraftig höjning av garantipensionen så att den också täcker en normalt rimlig boendekostnad.

Och som pensionärsorganisationerna påpekar bör pensionen ses som en uppskjuten lön, varför skatteuttaget bör vara detsamma som för löntagarna.

Pensionsnivån är också viktig för att pensionärerna skall uppleva rättvisa gentemot nytillkomna invandrargrupper. Utan att klia ett visst parti på ryggen, menar vi att de som genom eget arbete bidragit till landets uppbyggnad bör få en högre pension än de som inte gjort denna insats.

Erika Sörengård

Partiordförande, Landsbygdspartiet oberoende, Ervalla

Gunilla Fluur

Näsåker

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel