Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet oberoende: "Apropå regionfrågan – kanske läge att skaffa en hyrpolitiker?"

Processen som drivs runt en ny regionindelning öppnar för den nya yrkeskåren hyrpolitiker. Den odemokratiska process som drivs på olika politiska nivåer när det gäller införandet av en ny regionindelning i Sverige reser många frågor.

Varför är det så bråttom? Är de nuvarande riksdagspartierna rädda för att nya demokratiska partibildningar och protestgrupper som växer fram i dagens samhälle skall vinna stora framgångar i valet 2018?

Det kan till exempel finns en risk att demokratiskt tondöva betongsossar i Landstinget Västernorrland måste lyssna och ta hänsyn till vad både de egna partikamraterna och de övriga partierna tycker i en framtid.

Socialdemokraternas förslag att delegera beslutet i ett så genomgripande ärende som regionfrågan till att bestämmas av Landstingsstyrelsen, på grund av påstådd tidsbrist, är både huvudlöst och odemokratiskt.

Ordföranden Erik Lövgren säger också att då sparas ett par 100 000 kronor in på en onödig möteskostnad. Hoppsan!

■■ För fler insändare, klicka här.

Om man nu skall släppa kravet på demokratiskt arbete och demokratiska beslut så kommer osökt tanken på ett rationellt och kostnadsbesparande arbetssätt: Vi inför hyrpolitiker som utför arbetet i landstingsfullmäktige i stället.

Då slipper partipiskan användas och förnedra olika ledamöter som har en egen uppfattning i olika frågor när beslut skall fattas. De visstidsanställda och välbetalda hyrpolitikerna, en eller möjligen två personer per parti för trivselns skull, sitter som knapptryckare med förskrivet manus hur det skall röstas i de olika frågorna.

Instruktionen författas av respektive partiföreträdare i landstingsstyrelsen – det är ju ändå de som tänker och tycker för alla nuvarande landstingsledamöter i de olika partierna när beslut skall fattas.

Om denna metod fungerar väl kan den i ett nästa steg ytterligare förfinas till att röstning sker via en programmerad robot. Då sparas alla löne- och resekostnader för de röstande in.

Landstingets centralt belägna sammanträdeslokal kan då hyras ut och generera ett bra tillskott i landstingets kassa, som ju är tämligen skral för närvarande, oklart varför.

Det behöver tillsättas en utredning som bemannas med externa opolitiska, kunniga och professionella ekonomer som det finns ganska gott om utanför landstingets sfär. Sådana går säkert att hyra in under en kortare tid.

Arne Forsell

Medlem i Landsbygdspartiet oberoende

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel