Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet: krisen kommer inte – den är här och nu!

 Just nu så gläds svenska folket åt det varma och soliga vädret som fortsätter vecka efter vecka. Samtidigt så pågår en katastrof i vårt land som de flesta inte tänker på. Vi har det värsta torkan sedan 1955, och för andra året i rad så har Sveriges kvarvarande lantbrukare ett fruktansvärt tufft år. Betena blir sönderbrända och fodret som ska samlas in för vintern torkar bort.

Alla jobbar dygnet runt för att bärga så mycket mat det bara går till djuren. Alternativet är slakt, fast egentligen är det inget alternativ då slaktköerna är enorma och bara ökar. Valet kommer att bli att nödslakta friska djur som sen bränns. Vilket enormt slöseri med resurser.

 För cirka en månad sedan gav Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ut foldern ”Om krisen eller Kriget kommer”. Krisen är här och nu! Hästar går troligen till nödslakt först på grund av brist på foder. Bönderna har fullt upp med att finna foder till produktionsdjuren.

Vi fick en livsmedelsstrategi som gick ut på att öka produktionen men just nu går det snabbt utför och riksdagspolitikerna lyser med sin frånvaro, förmodligen upptagna med Almedalsveckan. Varför hörs det inget från riksdagspartierna och landsbygdsministern i synnerhet och även försvarsministern?

Sverige riskerar att förlora massor av djur och sedan finns risken att blir många bönder som lägger ner, så om ni inte vaknar så var det ogjort arbete med en livsmedelsstrategi. Följdverkningarna kommer att bli enorma fast det verkar som om ni riksdagspolitiker som har makten bara gör som strutsen. Minns också att många arbetstillfällen kommer att försvinna.

Ska svenska folket få vänta på en insats tills vissa varor är slut i affärerna, det skrevs om att det skulle kunna bli brist på svensk öl men det här är mycket allvarligare. Släpp allt annat nu och visa svenska folket handlingskraft innan det är försent.

Vi i Landsbygdspartiet oberoende kräver snabba insatser så att våra bönder klarar av denna kris. Vi vill att slakterierna får hjälp så de kan slakta så mycket det bara går och frysa köttet. Sedan måste de fortsatta eftersläpningarna av Jordbruksverkets ersättningar till bönderna upphöra omedelbart, för pengarna går åt till att köpa foder. Ett tillfälligt importstopp skulle också underlätta och det borde gå att få igenom i en sådan här krissituation. Speciellt köttimport från länder som inte lever upp till Sveriges hårdare djurskyddslagar. Regelförenklingar måste också införas snabbt så att bönderna kan koncentrera sig på foder och inget annat.

 Landsbygdspartiet oberoende vill:

● Att Riksdagen beslutar om åtgärder för att underlätta i denna krissituation.

● Att Riksdagen beslutar att Jordbruksverket löser de släpande ersättningarna.

● Att Riksdagen beslutar om ett tillfälligt stopp av importkött.

● Att Riksdagen beslutar om ett förenklat regelverk vid en kris.

 

För Landsbygdspartiet oberoende,

 Åsa Augustson

Magnus Malmsten

Claes Littorin

Monica Björsell

Tjern Inga Wall

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel