Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet: Dags att komma till rätta med omsorgen – kommunen måste ställa om

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Larmrapporterna från kommunal haglar – över att kommunanställda är utbrända och att det saknas personal att täcka behoven inom äldreomsorgen.

Kommunen är ansvariga för verksamheten när det gäller äldrevården och för att det ska fungera. Det är den största arbetsgivaren på landsbygden genom sina insatser inom hemtjänst, gruppboende, skola, särskola och annan kommunal verksamhet. Att lägga sparbeting på äldre, barn och sjuka som är beroende av tillsyn och omvårdnad är inte rimligt.

För att komma till rätta inom omsorgen bör kommunens ansvariga ta bort delade turer, höja undersköterskans status och se till att arbetsvillkoren blir rimliga. Anställ mer personal och erbjud riktiga tjänster i stället för endast timvikariat där behoven finns. Ta bort möjligheten till att utnyttja personal som timvikarier i två år – gå till tre månaders provanställning i stället och anställ när tiden löpt ut. Flytta ut arbetsgruppernas planering till personalen som känner till området, människorna och avstånd.

Flytta ut arbetsgruppernas planering till personalen som känner till området, människorna och avstånd.

Vi vill se att kommunen blir en attraktivare arbetsplats även i ytterområdena där kommunen räknas till landsbygd. Ta bort detaljstyrningen på pappret och låt personalen själva tillsammans med äldre och anhöriga bestämma var insatserna är mest effektiva i ett rullande schema om godkända insatser.

Kommunen måste tillbaka till flexibiliteten i hur verksamheten ska fungera för att locka tillbaka både nya och gamla anställda. Centraliseringspolitiken som förs i dag är inte sund. Alla vill och kan inte bo i centralorten.

Placera ut nya boenden även ute på landsbygden för att lätta på trycket för generationsväxling och för att ge nya arbetstillfällen på landsbygden. 

Ulla Carnemyr,

kandidat för Landsbygdspartiet oberoende i Örnsköldsvik

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel