Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsatta soldater ska säkra hjälp

Amerikanska soldater luftlandsattes på tisdagen i Port-au-Prince och sydväst om huvudstaden. Målet är att säkra ett snabbare inflöde av utrustning, förnödenheter och soldater till det skalvdrabbade Haiti.

USA har lovat att inom kort ha 10 000 soldater i landet. Försvarsminister Robert Gates sade i måndags att de kommer att inta en stödjande roll för FN:s fredsbevarande styrkor men inte delta i något bredare uppdrag.

Mot bakgrund av att det förekommit plundring och oroligheter uteslöt inte Gates att det kan bli nödvändigt att soldaterna bidrar till att upprätthålla ordningen.

När allt kommer omkring kan vi inte leverera mat och vatten om vi inte har en rimlig säkerhetssituation, sade Gates.

Omkring 2 000 marinkårssoldater och flottister väntas delta i hjälpoperationen. De flesta av dem kommer dock att vara förlagda på den amerikanska flottans fartyg till havs.

De gör förberedelserna för att helikoptrar och svävare ska kunna flytta i land hundra fordon, två vattenreningssystem, nio vattentankar, sex bränsletankar, 16 generatorer, 20 tält och medicin, sade en militär talesman.

Luftlandsättningen vid presidentpalatset - en tidigare elegant vit byggnad som förvandlats till en ruin omgiven av stinkande tält - var spektakulär. Alla haitier var inte förtjusta.

Jag har inte sett amerikanerna på gatorna med att dela ut vatten och mat, men nu kommer de till palatset, sade Wilson Guillaume. Det är en ockupation. Palatset är vår styrka, vårt ansikte, vår stolthet, sade Feodor Desanges.

En vecka efter skalvet är nöden fortfarande enorm. BBC rapporterade på tisdagen att mat och vatten hade börjat släppas ned från luften.

14 000 färdiga matportioner och 15 000 liter vatten släpptes ner i ett säkrat område nordost om Port-au-Prince, uppgav en taleskvinna för den amerikanska militären. USA har tidigare valt att inte "matbomba" med hänvisning till risken för upplopp, om det inte finns någon på marken som kan ta hand om och fördela de nedsläppta förnödenheterna. Nu överväger dock militären att släppa ned mat från luften över hela Haiti.

FN-chefen Ban Ki-Moon, som efter ett besök på den katastrofdrabbade karibiska ön i söndags konstaterade att det behövdes en förstärkning med 3 500 FN-soldater och -poliser, fick ett enhälligt klartecken från FN:s säkerhetsråd. Styrkan ska stanna i Haiti ett halvår.

Den grupp från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som flög till Haiti från Arlanda i lördags har anlänt till huvudstaden Port-au-Prince. Meningen är att MSB-personalen tillsammans med sin uppdragsgivare FN:s matprogram (WFP) ska upprätta ett tältläger med bostäder och kontor för FN-personal.

Trots att en vecka gått sedan den kraftiga jordbävningen inträffade finns ännu hopp om att hitta överlevande enligt Elisabeth Byrs, taleskvinna för Ocha, FN-organet som samordnar humanitära frågor.

Problemet är uttorkning men för närvarande finns det fortfarande en chans, sade hon.

Amerikanska experter uppger att de inom kort är beredda att gå från att leta efter till att börja gräva fram människor.