Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landets mest förorenade län

Västernorrland är landets mest förorenade län.

Och i Örnsköldsvik finns två områden som kostar flera hundra miljoner att sanera.

– I Köpmanholmen kommer nog inget att göras, och i Domsjö är arbetet igång, berättar kommunens miljöstrateg Anders Lindström.

Det är Rapport som kartlagt Sveriges 80 000 mest förgiftade platser. Sammanställningen visar att det skulle kosta minst nio miljarder kronor att sanera de farligaste platserna.

Kartläggningen visar att saneringsarbetet skulle kosta 442 miljoner kronor i snitt per län – men i Västernorrland är det inte ens nära att den summan räcker till; där får man lägga på cirka 800 000 000 kronor för att klara uppgiften.

I topp på Västernorrlandslistan ligger Domsjö industriområde – och en bra bit längre ner finns Köpmanholmen, där det rör sig om stora mängder kvicksilver i fiberbankarna.

– Det handlar om bortåt ett ton kvicksilver, förklarar Anders Lindström.

Han fortsätter:

– Man ska inte blanda ihop det här med industriområdet i Köpmanholmen som sanerades färdigt för ungefär två och ett halvt år sedan.

Rapport har uppskattat att det skulle kosta 150 miljoner kronor att sanera i Köpmanholmen, men Anders Lindström är tveksam till om det räcker med den summan. Han är tveksam till om åtgärden över huvud taget kommer att genomgöras.

– Det kvicksilver man har hittat i Köpmanholmen ligger stilla – och för varje år så packas det allt mer lera på kvicksilvret. Jag är tveksam till om det är värt att försöka sanera i Köpmanholmen – det skulle nog snarare leda till utsläpp.

När det gäller Domsjö industriområde – ett område på cirka 90 hektar – har Holmen lett ett utredningsarbete i ungefär två år.

På det stora industriområdet är det många verksamheter som inte önskar störningar av det kommande saneringsarbetet som planeras dra igång inom något år.

– Med tanke på det håller vi på att se över andra sätt att arbeta, säger Lindström. Vi samarbetar med forskare för att komma fram till hur vi ska gå till väga.

– Det lutar åt att vi kommer att använda oss av ett arbetssätt som är unikt för Sverige. Om man satsar på att stänga inne föroreningarna så kan man hålla koll på dem så att de inte slipper ut i havet. När miljöutredningen är klar kommer man att besluta vilken strategi man ska jobba efter.

När kan det ske?

– Någon gång nästa år, skulle jag tro.

Är det enbart kvicksilver att ta hand om i Domsjö?

– Det är mest kvicksilver, men det finns bekämpningsmedel också. 150 års arbete med cellulosa leder till en del skit i backen.