Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämna den vackra naturen på Spjutåsberget orörd – viktigare med friluftsliv än vindkraft

Det sista obebodda frilufts- och vildmarksområdet i Härnösands centralort, Spjutåsberget på Fälle, ska bebyggas med två vindkraftverk med tillhörande industriväg från Kitttjärn vid E4:an.

Det som är unikt med Härnösand och som till stor del gör att folk söker sig hit, tror jag är att vi bor i ett jättelikt naturområde vilket alla har tillgång till – med undantag av privata tomter förstås. Men jag tror att det är dags att vi vårdar det vi har kvar av orörd natur nära stadskärnan.

Spjutåsberget är tätorten Härnösands högsta topp, 195 meter över havet. Det ligger i Fälles helt obebodda friluftsområde, vilket är hela 20 kvadratkilometer stort om jag räknat rätt. Detta är ju en helt unik tillgång alldeles i anslutning till staden och kan ses från torget.

... framför allt är det en attraktion för staden och en unik friluftsresurs för centralortens 16 000 invånare.

Spjutåsberget är lättillgängligt bara 1,4 kilometer från Put and take-sjön Värptjärn. Man följer den urgamla landsvägen söderut mot By och Häggdånger, där för övrigt Carl von Linné en gång reste förbi. Uppifrån berget har man en storslagen utsikt över Härnöns sydspets, Byvikens inlopp, lägdorna i By, Åviken och vidare ända ner till Brämön utanför Sundsvall.

Nu när skaren bär kan man fritt åka "offpist" över hällar och myrar. Här finns orrspel, lo och nere i By till och med en och annan björn. På sommaren växer här hjortron.

Jag tänker att området är känsligt ur artsynpunkt och att det därför behöver skyddas, men framför allt är det en attraktion för staden och en unik friluftsresurs för centralortens 16 000 invånare.

Läs även: Vindkraft – varken hållbar eller gynnar turismen i regionen

Det är ett stort ingrepp som Hemab planerar att göra genom att bygga industriväg rätt igenom skog, myrar och berg samt placera de två vindkraftverken mitt på den finaste platsen. Det ser ut som aningslös rovdrift. Vi kan få närproducerad elkraft men till vilket pris?

Enligt vad som sagts i kommunfullmäktige är det inte ens en ekonomiskt säker investering eftersom det råder överskott på el. Endast Lennart Bolander (M) röstade emot förslaget. Heder åt honom. Han har – efter vad jag läser i TÅ – tänkt stoppa bygget om valet står honom bi. Så rösta på honom för detta är enligt min mening en avgörande fråga för stadens utveckling.

Bevara Fälle och Spjutåsberget som friluftsområde.

Jan Ahlström

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Några frågor till Hemab – fyra funderingar om vindkraftverk på Spjutåsberget

För Plus-kunder: Vill satsa mer på att spara energi: "De enda miljövänliga kilowattimmarna är de som inte används"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel