Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laleh utmanar sig själv

Annons

Laleh vill hela tiden utvecklas. På sitt femte album "Colors" har hon utmanat sig själv till max som låtskrivare och producent.

Ska det vara 26 stråkar på en låt så ska det vara 26 stråkar, säger hon.

När Laleh Pourkarim medverkade i TV 4:s "Så mycket bättre" i slutet av 2011 var det många som föll för den genreöverskridande multiinstrumentalisten. Hennes redan stora fanskara blev enorm och plattan "Sjung", som gavs ut i januari 2012, sålde i 70 000 exemplar och följdes av omfattande turnéer.

Ändå har Laleh redan hunnit spela in ännu ett album. Den första singeln "Colors" släpps den 13 september och den 16 oktober kommer plattan med samma namn.

Jag har jobbat med skivan konstant i ett och ett halvt år, varje dag, och med tanke på det tycker jag inte att det har gått så snabbt. Många av de här låtarna skrev jag redan under tiden som vi höll på att lansera "Sjung", jag har haft dem ganska länge och jag orkar inte vänta längre. Jag tycker att de är så bra, säger Laleh när TT träffar henne på Moderna Museet i Stockholm.

Framgång ger frihet

Efter genombrottet med det självbetitlade debutalbumet 2005 har karriärskurvan hela tiden pekat uppåt. Laleh tycker inte att det innebär någon ökad press - snarare har det gett henne, som producerar och spelar in sina skivor själv, större konstnärlig frihet.

Det påverkar inte mina arbetsrutiner. Däremot har det påverkat mina möjligheter. I dag har jag en större budget när jag gör en skiva, det innebär att jag kan ta in en orkester om jag vill göra det. Jag har fått mer resurser och kan jobba mer som jag vill. Det är en frihet, säger hon.

Det märks på den kommande skivan. Den är extremt välproducerad och soundet är stort. Laleh har utmanat sig själv både som låtskrivare och producent.

Jag är mer ambitiös i dag med att uppfylla visionen av en låt, jag går den extra milen. Ska det vara 26 stråkar på en låt så ska det vara 26 stråkar. Förut kanske jag inte vågade tänka så långt och nöjde mig med mindre, jag har vuxit som producent. Jag tycker också att det är väldigt ambitiösa låtar, jag har inte kompromissat med dem utan verkligen korrigerat och gjort om för att det ska bli precis som i min vision, säger hon.

"Colors" känns också som Lalehs mest enhetliga skiva, musiken spretar inte lika mycket som tidigare. Själv tror hon att det beror på produktionen men medger att hon är medveten om att alla hennes fans kanske inte gillar att musiken blivit rakare.

Man gör ju alltid någon besviken när man tar nya steg men samtidigt kan inte jag uppfylla allas önskemål. För mig är det inte kul att göra samma sak två gånger, jag vill hela tiden gå vidare, säger Laleh.

Stora frågor

Hon är en sökare som vill övervinna utmaningar. Det märks också när man läser texterna till de nya låtarna - livets stora frågor är ständigt närvarande.

Jag tror inte att det bara är jag som tycker att livet är en utmaning och att man ställer sig alla de här frågorna. I singeln "Colors" undrar jag ju vad som är meningen med allt, jag hade nog inte tyckt att det var lika kul om jag inte fick skapa sådana här frågeformuleringar. Men tyvärr har jag inga svar i låtarna, det är alltid frågetecken, säger Laleh.

Hon berättar att hon den senaste tiden lyssnat på och inspirerats mycket av Cat Stevens - en annan sökare som gav sig ut på spirituella upptäcktsfärder och försvann från popmusiken i 28 år.

Hans tidiga låtar får mig att känna att jag landar, han har en del låtar som är magiska på något musikaliskt sätt. Jag hittar fokus när jag lyssnar på honom, säger Laleh.

TT: Han lämnade ju allt för att söka vidare, skulle det kunna hända dig?

Det är en väldigt relevant och befogad fråga. Jag har inget bra svar men jag älskar frågan för det är något jag också frågar mig själv.

Mer läsning

Annons