Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna tillåts inte att arbeta ideellt

/
  • Distriktsläkaren Anna Elmerfeldt Wallinder är även engagerad inom scoutrörelsen där hon tillsammans med Riksidrottsförbundet och Röda korset jobbar för en lagändring så att legitimerad vårdpersonal ska tillåtas hjälpa till vid mindre skador utan att det ska krävas journalföring.

En läkare får inte ta hand om en stukad fot på fritiden utan att skriva en journal.

Socialstyrelsen har skärpt tillämpningen av lagen vilket gör det svårt för legitimerad vårdpersonal att arbeta ideellt.

För till exempel bilmekanikern, kassabiträdet eller snickaren är det däremot fritt fram.

Annons

Det handlar om att det måste finnas ett vårdgivaransvar när legitimerad vårdpersonal utför insatser på sin fritid och att man måste skriva journal och att tillsyn bedrivs. Så har det varit länge, men för något år sedan kom Socialstyrelsen med en promemoria som skärper det rättsliga läget.

Läs också: Ny lagtolkning hotar Röda korset

– Det här gäller inte bara läkare utan även sjuksköterskor, sjukgymnaster och all annan legitimerad sjukvårdspersonal. Det innebär i praktiken att om man gör något privat och tar hand om en stukad fot på ungarnas fotbollsmatch eller på en hajk med scouterna, då måste det journalföras, säger läkaren Anna Elmerfeldt Wallinder, som jobbar på Alnö vårdcentral.

Som engagerad i scouterna har hon själv ställts inför problemet ute på hajker. De som har bäst kvalifikationer gör alltså fel enligt lagen om de träder fram och hjälper till, medan outbildad personal har fritt spelrum.

Så de minst lämpade har rätt att agera men inte de mest lämpade?

– Det är det absurda. Tillsammans med Röda korset, idrottsförbundet och scouterna så försöker vi därför få till stånd en mer praktisk tillämpning av den lagstiftning som vi har. Vi jobbar för en lagändring, säger Anna Elmerfeldt Wallinder.

Vad är råden till läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster över hur man ska agera?

– Vi har inte gått ut med några generell råd, men om det inte går att få ihop någon snar praktisk lösning kan vi faktiskt inte ha någon sjukvårdspersonal när vi är ute på ett läger. Om man ska hårdra så är det där vi hamnar. Röda korset kan till exempel inte ha sjukvårdspersonal i sina första-hjälpen-grupper, säger Anna Elmerfeldt Wallinder.

Vid en akut olycka kan och ska vårdpersonal däremot agera och ge första hjälpen.

– Vi vill därför att den akuta hjälpen även ska omfatta det snabba omhändertagandet vid den stukade foten och sårskadan. Då skulle man komma ifrån mycket av det absurda, säger Anna Elmerfeldt Wallinder.

Mer läsning

Annons