Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarna hörs i skadeståndsprocessen

I dag hörs de båda före detta läkarna, som på 1980-talet åtalades för styckmord, i Attunda tingsrätt. Där kräver de i en skadeståndsprocess staten på 40 miljoner kronor i ersättning för förlorade inkomster och lidande.

Först hördes den nu 60-årige "allmänläkaren".

I dag är det exakt 25 år sedan helvetet bröt ut för mig, sade han.

Han blev då indragen i en incestutredning som gällde hans då knappt två-åriga dotter. Han friades från de anklagelserna, men blev senare också misstänkt för mordet på Catrine da Costa.

Sitt nuvarande liv beskriver han som trist och bedrövligt. Sin dotter har han inte träffat sedan hösten 1985. Om han skulle få tillbaka sin läkarlegitimation i dag skulle han ändå inte arbeta som läkare, säger han.

Jag är inte uppdaterad på det medicinska området efter 22 år.

Han har under åren rest en hel del.

Jag har undvikit att besöka större städer, utan i stället sökt upp byar där jag har träffat mer normala människor.

Under långa perioder har han varit arbetslös. Under några år i början på 1990-talet arbetade han hos sin pappa, som drev ett laboratorium.

Efter rättens förmiddagspaus var det dags för den så kallade obducenten att höras. De båda exläkarna hävdar att polis, åklagare och domstolar och ytterligare några myndigheter har begått över 150 fel och misstag som lett till skada för dem.

I den första rättegången mot läkarna dömdes de först för mordet på Catrine da Costa, men rättegången fick tas om och då friades de. I domskälen skrev dock tingsrätten att männen hade styckat kroppen, ett preskriberat brott som de inte hade åtalats för.

Passagen om styckningen fick Socialstyrelsen att vilja dra in deras läkarlegitimationer, vilket gjordes av kammarrätten 1991.