Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarlinjen populärt val

Det är dags att fylla i formulären för de som vill läsa vidare i höst. VHS, Verket för Högskoleservice, har satt en deadline den 15 april, och som vanligt anländer de flesta ansökningar bara några dagar innan.
– Det börjar dra ihop sig, säger Charlotte Roos, antagningshandläggare på VHS och berättar att telefontiden kommer att ökas till eftermiddagar runt den 15 april.

Annons

För den som är sen i utskicket finns möjligheter. Genom att göra anmälan via Internet går det snabbare än postvägen och minskar risken för slarvfel i blanketterna. Kontroller berättar för den sökande om en programkod inte stämmer eller om viktiga rutor glömts att fyllas i. Dessutom bekräftas att ansökningen kommit fram av ett SMS. Till fjolårets hösttermin anmälde sig drygt 114 000, varav 27 000 använde sig av den då nya dataservicen. I år genomförs också ett test med slumpmässigt utvalda sökande som får sina kontrollbesked via E-mail.

LÄTTARE FÖR MATTELÄRARE
Hur många som söker till högskoleutbildningar sig i år kan inte Charlotte Roos ge någon uppgift på innan de allra sista dagarna. Inte heller vilket program som kommer att bli det mest sökta. Däremot kan hon gissa.
Vi är bara i startgroparna för höstterminen, så det är svårt av svara på. Allmänt är det programmen till läkare och psykolog som är populärast, och troligtvis blir det så även nu. De är också de svåraste att komma in på, säger Charlotte Roos.
När det gäller det minst populära ligger de naturvetenskapliga programmen dåligt till. Att söka till matematiklärare har inte legat högt på prioriteringslistan, och därför är det också lättare att komma in på programmet.

EN SMULA HOPP
Elever som nyss gått ut gymnasiet kan förlita sig på den betygsdatabas VHS använder sig av och slippa pappersarbetet. Sökande kan också använda sig av ett samlat betygsdokument från Komvux som måste bestå av minst 1773 poäng, varav 373 ska vara gymnasiepoäng. Står man utan ett slutbetyg och använder sig av den så kallade 25:4 regeln, då man är över tjugofem år med fyra års arbetslivserfarenhet, är det även en god idé att ha gjort högskoleprovet. För de som ännu inte skickat in sina papper i tid, tröstar Charlotte Roos och ger en smula hopp med orden:
I mån av tid kan det hända att vi tar emot en ansökan dagen efter. TOMMY EHLIN

UNG

Mer läsning

Annons