Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarkritik mot register

Annons

Socialstyrelsen vill registrera osunda svenskar, hävdar flera allmänläkare på DN Debatt.

Men Socialstyrelsen slår ifrån sig.

Det är en rapport från Socialstyrelsen som har fått allmänläkarna att se rött. Den bygger på enkätundersökningar som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomfört som visar att tre av fyra svenskar är positiva till att levnadsvanor diskuteras vid läkarbesök, såsom rökning och/eller alkoholkonsumtion.

Det handlar inte alls om att registrera osunda svenskar. Utan om register som visar vad primärvården gör och vilken kvalitet den givna vården har.

Det säger Petra Otterblad, avdelningschef på Socialstyrelsen, som svar på artikeln på DN debatt.

I dag är primärvården i princip ett stort svart hål. Det vi har föreslagit är ett hälsodataregister där vi kan jämföra vården på liknande sätt som vi gör med slutenvården och som vi vet förbättrar vårdens kvalitet. Som en liten del av detta register ingår att även registrera om, när eller hur ofta vissa hälsoinriktade insatser föreslås, som motion eller att sluta röka.

TT: Men blir inte det i praktiken ett register över osunda svenskar?

Det handlar inte om ett register över osunda svenskar, utan om ett register över primärvårdens verksamhet. Men för att vi ska kunna hålla koll på vad primärvården gör måste de här uppgifterna registreras i journalsystemet. Men vi är ju aldrig intresserade av denna information på individnivå, utan för att göra övergripande analyser, för att kunna se om och i så fall vilka åtgärder som har effekt.

Men de tillfrågade hade inte så många andra val än att vara positiva, anser läkarna, eftersom de negativa svarsalternativen tagits bort. I rapporten beklagar sig Socialstyrelsen också över att det inte finns ett personnummerbaserat register över vårdåtgärder mot ohälsosamma levnadsvanor. Av detta drar läkarna slutsatsen att myndigheten vill föra register över alla osunda svenskar.

Mer läsning

Annons