Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarkåren i Sollefteå: Vi ska lösa bemanningen i sommar

Läkarkåren vid kirurg och ortopedikliniken i Sollefteå arbetar för högtryck med en plan som ska kunna förhindra att akuten stängs för kirurg och ortoped patienter över sommaren.
– Vi ser över den bemanning som krävs och jag tror vi kommer att lösa det, säger Bo-Göran Widman, överläkare i allmänkirurgi vid Sollefteå sjukhus.

Det var i måndags som landtingsledningen informerade läkarkåren i Sollefteå om att akutavdelningen, den för kirurgi- och ortopedi, sannolikt måste stängas över sommaren. De hänvisade till att de så långt inte lyckats med att lösa den bemanning som krävs.

– Efter de samtalen satte vi oss direkt och började arbeta med en lösning för att kunna hålla akuten öppen hela sommaren. Jag tror att vi ska ha en plan klar inom några dagar och sedan kunna presentera den för ledningen.

Den period man pratar där bemanningen måste lösas är semestermånaderna juni, juli, augusti. Men enligt Bo-Göran Widman är det egentligen inte många de behöver rekrytera utifrån för att de ska lösa bemanningen.

Det handlar om mindre än en överläkarvikarie per vecka hela sommaren och tre underläkarevikarier under fyra-fem veckor i slutet av sommaren.

– I övrigt ska vi kunna lösa det med befintlig personal, säger Bo-Göran Widman.

Kan läkarkåren för kirurgi- och ortopedi i Sollefteå lösa det som landstingsledningen hittills inte klarat av, det vill säga presentera en tillräcklig bemanning för att hålla akuten öppen över hela sommaren, ändras förutsättningarna radikalt.

Sedan återstår det att se om landstingsledningen köper konceptet som tagit fram i Sollefteå.

Läs också: Hultin (V) rasar över hotet mot akuten i Sollefteå: "Förödande för demokratin"

Läs också:Lokalt rekryteringsinitiativ ska locka läkare till Sollefteåakuten

Läs också: Wahlberg (M) ställer frågor om akuten i Sollefteå