Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren som kämpar för att stanna – trots utvisningshot: Sverige behöver mig

Sverige och Västernorrland skriker efter utbildade läkare.
I Mellansel finns en syrier – som bara väntar på att utvisas.
– Jag har sagt att jag kan jobba var som helst, säger han med uppgiven röst.

Annons

Han kom till Sverige för 15 månader sedan och berättar att han har ledsnat. Det handlar om en syrier, som flydde krigets fasor och hamnade i Sverige.

I våras kom beskedet att han skulle utvisas till Moldavien, dit hustrun hade lyckats ta sig och där hon har sitt ursprung.

– Men Sverige behöver ju utbildade läkare – och jag är läkare. Jag har jobbat i tio år som akutläkare, sa han då.

– Och jag skulle kunna jobba var som helst i Sverige, sa han före sommaren – och säger åter igen samma sak.

– Jag behöver bara lära mig språket – och få praktik. Ni behöver läkare och varför ska det då behöva vara så krångligt, säger han.

Läkaren säger att han har börjat tappa hoppet och att han mår dåligt över ovissheten – eftersom Migrationsverket har skickat bollen vidare till Moldavien.

– Självklart är jag ledsen och mår dåligt.

– Det verkar som att ingen tror på mig, säger han.

Läs också: Många sätt att hjälpa flyktingar

I nästa andetag berättar han att han har hört att Migrationsverkets generaldirektör har sagt att "alla syrier får stanna i Sverige".

– Men det är ju inte sant – trots att det är fullt krig i våra hemländer är det fler syrier än jag som inte får stanna i Sverige. Det vet jag. Migrationsverket borde göra sitt jobb bättre, säger han med frustration och sorg i rösten.

– Och myndigheterna borde inte vara så stelbenta, utan ta vara på oss. Jag vill inte ge upp, säger han sedan.

Anna Hemmingsson är hr-strateg på lanstinget och hon berättar att man har börjat komma en bit på väg.

– Det handlar om samarbete mellan flera myndigheter. Men vi har faktiskt börjat erbjuda praktikplatser och det handlar förstås om språkförbättringar, säger hon.

På Migrationsverket svarar man att huvudregeln för jobb i Sverige är att man ska ansöka om arbetstillstånd och ha fått tillståndet beviljat innan man reser in i Sverige.

Samtidigt finns också ett litet kryphål, som innebär att människor utanför EU kan söka ett så kallat EU-blåkort. För detta krävs bland annat en universitetsexamen eller fem års yrkeserfarenhet och en lön som motsvarar minst en och en halv av en genomsnittlig bruttolön i Sverige.

Läs också: "Eldsjälarna får inte köra slut på sig"

För att kunna söka ett EU-blåkort får man dock inte befinna sig i Sverige, samtidigt som en ansökan för arbetstillstånd också kostar 2 000 kronor.

Helena Paues är pressekreterare hos Gabriel Wikström, som i sin tur har ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor.

– För läkare handlar det om att validera sina kunskaper. Socialstyrelsen har fått 19 miljoner kronor extra för att snabba på just detta, säger hon.

Läkaren I Mellansel har väntat sedan i maj på att utvisas till det land där hustrun och barnen finns. Det har gått tre år sedan de sågs senast.

Samtidigt som det finns asylsökande läkare i Sverige kostar inköp av stafettläkare till Västernorrland cirka 200 miljoner kronor varje år.

Fotnot: Vi har sökt Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, men inte lyckats få svar på några generella frågor. Typ varför det är svårt för välutbildade människor utanför EU att snabbt komma ut på den svenska arbetsmarknaden.

Annons