Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare vill ha lägstapris på alkohol

Annons

Ett bestämt lägstapris på alkohol - som inte får underskridas - skulle vara till stor hjälp för den som dricker skadligt mycket men knappast märkas för måttlighetsdrickaren, hävdar brittiska forskare.

Om minipriset per 10 centiliter ren alkohol sattes till 45 pence, i runda slängar 5 kronor, skulle det enligt forskarnas beräkningar medföra att närmare 900 alkoholrelaterade dödsfall skulle undvikas i Storbritannien varje år. Samtidigt skulle vårdkostnaderna gå ner, enligt Sheffield alcohol research group vars rön publiceras i tidskriften Lancet.

Den brittiska regeringen övergav i fjol planerna på att införa ett sådant minimipris på drycker med hänvisning till att det inte fanns tillräcklig forskning som visar att åtgärden skulle få ner överkonsumtion.

Beslutet fick läkare att anklaga regeringen för att "dansa efter dryckesindustrins pipa" och för att strunta i folkhälsan.

I Storbritannien används begreppet "unit", enhet, om alkohol. En enhet är 10 centiliter ren alkohol. En stor starköl innehåller omkring två enheter och en flaska vin omkring nio enheter.

Enligt forskarna dricker fem procent av britterna skadligt mycket - det vill säga mer än 50 enheter i veckan för män och 35 för kvinnor.

Mer läsning

Annons