Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: Stort behov av luftambulans

Varje år drabbas flera personer i Västernorrland av livslångt handikapp. Något som kan undvikas med snabbare sjuktransport. Det menar överläkaren Fredrik Granholm som gjort en egen utredning om behovet av luftambulans i länet.

Västernorrland är tillsammans med Gävleborg de enda länen i Norrland utan tillgång till en egen läkarbemannad ambulanshelikopter.

Fredrik Granholm, överläkare inom akutsjukvård vid Sundsvalls sjukhus, har engagerat sig i frågan.

– Vid tidskritiska skallskador som till exempel hjärnblödningar behöver patienten snabbt komma till universitetssjukhuset i Umeå.

I dag tar det för lång tid för svårt skadade eller sjuka att transporteras till rätt vårdnivå, förklarar han.

– Att få hit en lånad ambulanshelikopter från Lycksele tar upp till tre timmar. Redan där förloras värdefull tid för patienten.

Han har arbetat med luftambulans i Norge.

– Jag ser bristerna i Västernorrland och vi behöver en professionell transportorganisation så att vi kan få de mest kritiska patienterna till rätt vårdnivå vid rätt tid, säger Fredrik Granholm.

På sin fritid har han sammanställt en utredning om akutsjukvården i Västernorrland.

Den visar att tillgången till lufttransport är ojämnt fördelade i landet och att Västernorrland placerar sig i botten när det gäller transportmöjligheter för patienter.

I dag finns ambulanshelikoptrar i Lycksele, Östersund och Gällivare.

– De övriga länen har insett behovet av en ambulanstransport. Varför ska invånare här ha sämre möjligheter till akutsjukvård än övriga län?

Förhoppningen är att väcka debatt och visa att det på sikt är mer konstadseffektivt för sjukvården med en läkarbemannad ambulanshelikopter.

– Jag vill att landstinget diskuterar frågan om en kvalificerad transportverksamhet. Politikerna bör fundera på vinsten i förhållande till kostnaden för ett livslångt handikapp, eller när någon dör, säger han.

I rapporten som nu överlämnats till landstinget föreslår Fredrik Granholm – om förslaget blir verklighet – att helikopterbasen placeras i Sundsvall och att samarbetet med närliggande landsting vidareutvecklas.

– Vi behöver säkerställa patientsäkerheten i länet för att kunna ta hand om alla typer av akuta sjukdomsfall.

Enligt landstingsråd Jacomina Beertema (M) har det inte funnits behov av en stationerad luftambulans i Västernorrland.

– Senast på 90-talet gjorde man ett försök med ambulanshelikopter. Men det var inte kostnadseffektivt då, säger hon.