Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare gav dildo till patient

/

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar skarp kritik mot den läkare som tog emot en patient i bostaden och gav henne en dildo i present.
IVO anser bland annat att läkaren agerat högst oprofessionellt.

Annons

Kvinnan blev läkarens patient i slutet av november 2012 och i början av förra året ville läkaren att de skulle träffas efter arbetstid i hans bostad.

Läkaren, som var verksam på Ludvika norra vårdcentral, bjöd på fika och efter en stund gav han kvinnan en dildo i present. Dessutom pratade han om kvinnans bröst och andra kroppsdelar.

Hon tog mycket illa vid sig och lämnade bostaden så snabbt som möjligt. När hennes berättelse blev känd och trodd tog vårdcentralens ledning beslut om att läkarens uppdrag skulle avslutas omedelbart.

Åklagarkammaren i Örebro tittade på ärendet med hänvisning till att läkaren eventuellt hade gjort sig skyldig till sexuellt ofredande. Men förundersökningen lades ned då det inte gick att bevisa att läkaren hade sådant uppsåt som krävs för att förfarandet skulle vara brottsligt.

Landstinget Dalarna och Västerbergslagen sjukvårdsområde anmälde händelsen till Socialstyrelsen. Den 1 juni 2013 tog den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg över ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård från Socialstyrelsen.

I förra veckan beslutade IVO att rikta skarp kritik mot läkaren. Myndighetens bedömning är att läkaren agerat högst oprofessionellt och allvarligt avvikit från vetenskap och beprövad erfarenhet i sitt arbete. Vidare, läkaren har inte visat patienten tillbörlig omtanke och respekt utan i stället handlat på ett sätt som inneburit ökat psykiskt lidande.

Mer läsning

Annons