Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laguppställningen man aldrig glömmer

/

När Junsele IF under hösten 2010 tog sig upp i division 2 skrevs glädjande historia.
Fotbollsäsongen 2011 blev desto dystrare.
Registreringskaos, förtalsanmälningar, bara fyra inspelade poäng – och en match som bara blev 36 minuter lång...

Annons

Den första säsongen Junsele IF tog hjälp av utländska spelare var sommaren 2004. Förutom hjälptränaren "Mischa" Dunets, som gästat bland annat Kramfors tidigare, fick man förstärkning på planen av hans son Dimitrij ("Dima" kallad) samt några av deras fotbollsbekanta från Ukraina.

Säsongen 2002 åkte Junsele med dunder och brak ur division 4, men genom en andraplats i femman lyckades man återfå division 4-status 2003.

Med de nya fotbollsvännerna från öst lyckades Eine Styf med flera uppe i Junsele starta en ny fotbollsera för området och sjätteplatsen 2004 gav blodad tand. Med ännu vassare spelare med i truppen 2005 vann man fotbollsfyran och tog plats i förbundsserien Division 3 Mellersta Norrland.

Mellan 2006-09 var man ett lag för den nedre delen av serien. Under fler än en säsong lämnade man dock ett handicap mot konkurrenterna genom att inte ha nyförvärven på plats under de inledande omgångarna. 2009 kom nyförvärven i tid – men alldeles för otränade.

2010 bestod däremot laget av en sju-åtta vältränade moldaver/ukrainare och de spelade hem trean med sju poängs marginal.

Inför 2011 valde Junsele en blandning av engelsmän och moldaver, men pappersexercisen blev krångligare i och med proffsklassificeringen på division 2-nivå. Junsele hamnade i tidsnöd med övergångarna och de kompletterande handlingarna kom in till Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) "fem i tolv".

SvFF underkände de sent inkomna handlingarna och hävdade att övergångarna inte var korrekt undertecknade. Förfalskade, påstod SvFF:s Gerhard Sager – vilket föranledde en JIF-ledare att senare anmäla Sager för förtal.

Junsele klagade men fick inget gehör hos SvFF. Ingen utländsk spelare blev därmed spelklar till premiären mot Piteå den 25 april. Matchen sköts dock upp i sista stund, däremot inte hemmamatchen mot Mariehem helgen efter.

Junsele raggade folk på byn som plötsligt fick proffslicens och tränaren Conny Uppling blev tvungen att själv byta om för att få ihop fullt lag efter skador. Matchen slutade 0–6.

Inför matchen mot Älgarna vädjade Junsele till motparten om att få skjuta på matchen. I det läget levde förhoppningen om att nyförvärven trots allt skulle kunna proffsregistreras för Junsele trots att FIFA:s transferfönster slagit igen.

Älgarna, som inlett med 2–2 mot Sollefteå och 1–3 borta mot Skellefteå, avböjde. Förmodligen såg man en chans till en bekväm match över 90 minuter och en behövlig trepoängare.

Från Junsele-håll läckte rykten ut om att man kanske skulle tvingas till walk-over, men det hade inneburit uteslutning ur serien. Matchen skulle spelas.

Jag anlände till Högslättens IP tio minuter före matchstart den 7 maj, och jag märkte direkt att det låg förvirring i luften.

"Junsele har inga avbytare, förmodligen inte ens fullt lag idag", sade någon.

För att kolla detta direkt gick jag till speakern, men där fanns ingen laguppställning inlämnad från gästerna.

När jag knackade på Junseles omklädningsrum dröjde det innan lagledaren Ronny Johansson öppnade. De hade bara skrivit ut en laguppställning och den fanns hos domarna.

Minuten senare stod jag där i domarrummet med en förmodligen helt unik spelarförteckning till match i min hand.

På lappen fanns en utespelare uppsatt som målvakt (Nicklas Thelin) och i övrigt fanns bara ytterligare SJU namn uppsatta.

Totalt åtta spelare alltså.

– Tillräckligt för att starta matchen, konstaterade huvuddomare Ulrik Ulander som läst igenom tävlingsreglerna en gång extra innan avspark.

I 32:a minuten började manfallet. 16-årige Patric Kallin hjälptes av plan med en lårsträckning strax innan Joakim Jönsson gjorde 5–0 till Älgarna. Därmed var Junsele nere på minimum av vad som är tillåtet. Sju spelare, målvakten inkluderad.

Samme Jönsson sparkade sedan ihop med Kevin Tarberg. Tarbergs fotled fick en rejäl kyss och hjälptes av plan på ett ben – varvid matchen blåstes av. Efter endast 36 spelade minuter.

Jag fotade matchen själv och fick några riktigt bra bilder på Junselegänget när de bar bort både skadade spelare och sina pinaler från lagbåset på Högslätten.

Rubriken "I behov av akut behandling" satte jag både med tanke på skadeläget och det dödläge som transferproblematiken hamnat i. Skadeläget blev sakta bättre, men övergångarna gick inte igenom förrän den 1 augusti – inför omgång 14.

Decimerade Junsele spelade 0–9 hemma mot Hudiksvall den 31/7, det "riktiga" Junsele fick börja med noll poäng och 7–74 (!) i målskillnad.

Man tog nästan direkt poäng av Umedalen borta den 6/8 (1–2), men när serien summerades fanns ändå bara fyra poäng på kontot. Junsele vann en taktikseger borta mot HFF (3–2) och tog poäng av krislaget Älgarna hemma på Mon (2–2).

Division 2-äventyret blev inte roligare än så för Junsele IF – och inte för Svenska Fotbollsförbundet heller. Handhavandet av den här affären sköttes inte perfekt av någon av parterna, men det blev bara Junsele som blev lidande.

Frågan just nu är väl om de får ihop ett division 3-lag till våren överhuvudtaget.

Om inte har SvFF själva tillhandahållit sågen som kapade bort den enda gren som sträckte sig in i det nordvästra hörnet av Ångermanland...

Annons