Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt utbud på stora visningshelgen

Annons

Årets första stora visningshelg på bostadsmarknaden är här. Men utbudet av villor och bostadsrätter är ovanligt lågt.

På sajten Hemnet finns i dagsläget 11 281 villor och 6 613 bostadsrätter till salu i riket. Det är närmare 12 procent färre villor och drygt 20 procent färre bostadsrätter än samma vecka förra året. I Stockholms län är nedgången störst.

Men det är nu det växer. Utbudet har stigit kraftigt de senaste två veckorna. Det är nu man ska hålla koll, konstaterar Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Och mäklarna är laddade inför helgens alla visningar.

Vi är superladdade. Vi har över 1 800 visningar inplanerade under helgen, säger Bessie Wedholm på Svensk Fastighetsförmedling. Nu ska det ju bli snö och kallt så vi får se hur det påverkar. Men det är ett högt tryck på marknaden samtidigt som utbudet är lågt.

Under 2013 har bostadspriserna fortsatt att stiga. Det gäller särskilt bostadsrätter i de centrala delarna av storstäderna där samtidigt utbudet hela hösten varit lågt.

Och trots varningar från bland andra Riksbanken om en alltför hög skuldsättning hos hushållen är de fortsatt optimistiska. Enligt SEB:s senaste boprisindikator i december räknar 65 procent av hushållen med stigande bostadspriser även i år, påverkade av fortsatt låga räntor på bostadslån, en stark börs under hösten och stigande realinkomster.

Mer läsning

Annons