Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt utbud höjer bostadsrättspriser

Annons

Utbudet av bostadsrätter är i dagsläget litet. Framför allt i de centrala delarna av storstäderna är efterfrågan fortsatt hög och priserna stiger.

I övriga delar av landet har bostadsrättspriserna fallit något under den senaste månaden, enligt siffror från Mäklarstatistik. Men i storstäderna har priserna på bostadsrätter fortsatt uppåt med 1-2 procent den senaste månaden och med mellan 3-4 procent under den senaste tremånadersperioden.

De objekt som kommer ut på marknaden säljs snabbt och många gånger innan ordinarie visning, säger Pasha Sabouri, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet. Och utbudet, särskilt i storstäderna, har varit väldigt, väldigt lågt hela hösten.

Enligt Hemnet är utbudet av bostadsrätter i Stockholms län hela 30 procent lägre i dag än för ett år sedan.

Inför helgerna har bostadsmarknaden lugnat ner sig något men redan i början av januari har mäklarna sina stora visningshelger.

Då får vi en första bild av hur utbud och efterfrågan kommer att se ut under 2014. Det känns som om det släpper litet och kanske kan det börja röra på sig framåt våren, säger Sabouri.

När det gäller villor är prisrörelserna små. Den senaste månaden har de inte förändrats alls i riket som helhet och det gäller även i storstadsområdena.

Enligt Valueguard/KTH:s Hox-index har priserna för bostadsrätter i riket gått upp med 0,2 procent medan villapriserna gått ned med 1,7 procent. I Stockholm har priserna för bostadsrätter stigit med 1,3 procent medan villapriserna sjunkit med 0,6 procent.

Index för bostadsrätter i Sverige som helhet och Stockholm har därmed stigit till nya högstanivåer.

Hox-index bygger på data från Mäklarstatistik samt från Lantmäteriet och tar hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder vid olika tider på året.

Mer läsning

Annons