Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt intresse för kostens betydelse

Svar till Johnny Ludvigsson på Allehanda.se den 24/7. Ludvigsson verkar inte ha ”hängt med” i de rön som görs när det gäller kostens inverkan på hälsan, bland annat för kolhydratintoleranta (diabetiker). Hans inställning känns så föråldrad att jag undrar om han fortfarande tror att jorden är platt och att solen kretsar runt den?

Detta syns även på listan över de forskningsprojekt som Barndiabetesfonden, där han är ordförande, bidragit till. En sökning i projektlistan efter ordet ”kost” ger inte en enda träff. Intresset för kostens betydelse för diabetes och diabetiker är noll, till skillnad från hos andra delar av befolkningen, inklusive läkare. Att Barndiabetesfonden tar emot bidrag från läkemedelsföretag som tjänar pengar på att sälja läkemedel för diabetiker ökar ju inte heller trovärdigheten...

När diabetesläkare i vårt landsting berömmer patienter för att de genom ändrade kostvanor gått ner i vikt, fått lägre blodsockernivå och därför behövt minska sin insulindos samt uppmanar dem att fortsätta på den inslagna vägen, så gör de enligt Ludvigsson fel!

Ludvigsson varnar för minskning av insulinet, men borde känna till det alla diabetiker vet, att om man inte minskar insulindosen när kroppens blodsockernivå sjunker kan det leda till insulinkoma och i värsta fall döden.

Vidare påstår han att kroppen måste förses med socker (kolhydrater). Om det vore sant skulle inuiterna ha dött ut för flera hundra år sedan då de lever av vad som finns uppe i Arktis, främst fisk, säl, val och fågel, men inget mjöl och socker.

Sedan insulinet uppfanns har budskapet från läkemedelsindustrin (och vården) i princip varit ”Ät det din kropp blir sjuk av och ta insulin för att klara det”. Att detta leder till en onödigt tidig död och onödigt mycket vård pratar man inte om.

WHO vill anta nya rekommendationer om max fem energiprocent socker i allas vår kost. På BBC news berättade man i sommar att brittiska staten förklarar krig mot sockret, sockerkonsumtionen måste minska. I Sverige sover de ansvariga?

Jag önskar Johnny Ludvigsson en skön sommar och rekommenderar att han som sommarläsning tar boken Ett sötare blod av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och doktor i mikrobiologi, med sig i hängmattan, den vore en lämplig fortbildning. Ta gärna en paus och titta på programmet Konsten att påverka hälsan, med professor Tim Noakes på urplay.se. För att sedan fortsätta hålla sig ajour så kan han följa vad Ann Fernholm löpande skriver om nya forskningsrön från hela världen på sin blogg på www.ettsotareblod.se.

I väntan på att Landstingsledningen ska gå i svaromål

Erik Lindquist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel