Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre vinst för Assa Abloy

Annons

Låsjätten Assa Abloy redovisar en vinst före skatt på 1 050 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 1 836 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 069 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 13 242 miljoner kronor, jämfört med 12 239 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 5:70 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 5:10 kronor per aktie.

Låstillverkarens utdelning på 5:70 kronor per aktie var högre än de 5:52 kronor per aktie analytiker i snitt hade väntat sig, enligt Reuters.

Assa Abloys vd Johan Molin känner sig väldigt nöjd med resultat- och försäljningsutvecklingen under 2013.

Det är ju en ganska tuff marknad där ute, säger han till TT.

Framför sig ser Molin fortsatt tillväxt i USA och han hyser även hopp om tillväxt i Europa efter att det har bottnat ur i fjol. Även Kina och Asien ser positivt ut, medan det finns stora frågetecken kring den valutaturbulens som drabbat många av världens tillväxtländer i början av 2014.

Personalneddragningarna under fjärde kvartalet på nästan 1 300 anställda, främst i Kina, var på en högre nivå än vad Johan Molin ser framför sig under de kommande två åren, då nedskärningsmålet är på 1 600 anställda för hela perioden.

Framtiden i branschen präglas av en allt större efterfrågan på elektroniska lösningar, enligt Molin.

Det är många trender som går Assa Abloys väg, säger han. Vi tror trenden mot mer digitala dörrlås för privatbostadsmarknaden och elektroniska lås och läsare för den kommersiella marknaden kommer att fortsätta. Och vi ser en väldigt migration i tillväxtländerna, där folk flyttar från landsbygd till större städer, och där det byggs enormt mycket. Det är väldigt fint för vår efterfrågan.

Mer läsning

Annons