Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre spanska låneräntor

Annons

Spaniens räntor sjönk när landets riksgäld tog upp obligationslån med löptider på 3-10 år för 4,3 miljarder euro i dag. Men auktionen nådde inte målen.

Räntan på treårslånet blev 3,39 procent, ned från 3,62 procent i senast föregående obligationslån med samma löptid. För tioårslånet sjönk räntan från 5,46 till 5,29 procent.

Tyska tioårsräntan ligger jämförelsevis på 1,37 procent. Räntegapet utgör den riskpremie Spanien får betala då marknaden fortfarande tvivlar på landets betalningsförmåga.

Bland många bedömare ses resultatet som negativt, bland annat då målet inför auktionen var att låna upp till 4,5 miljarder euro.

Även investerare reagerade, vilket syntes i en våg av försäljningar av spanska statspapper på andrahandsmarknaden, vilket tryckte upp räntorna där.

Många räknar med att recessionens Spanien, med en arbetslöshet på över 26 procent, kommer att behöva be om hjälp från eurozonens krisfond ESM och Europeiska centralbanken (ECB) för att hålla nere finansieringskostnaderna, så att landets skuld- och budgetproblem inte blir ohanterliga.

Själva omfattningen av lånebehovet nästa år och frånvaron av efterfrågan bland inhemska (spanska) investerare tolkar jag som att det bara är en tidsfråga innan Spanien måste ansöka om ett stödprogram, säger Nick Stamenkovic, strateg hos RIA Capital till Reuters. Men det är något som kommer 2013, tillägger han.

Mer läsning

Annons