Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre barnadödlighet illa fördelad

Annons

Allt färre barn i världen dör före sin femårsdag, men minskningen är ojämnt fördelad, skriver Rädda Barnen i en ny rapport.

I många länder där det gjorts stora framsteg för att nå FN:s millenniemål för lägre dödlighet bland små barn är det bara delar av befolkningen som får del av framgångarna, enligt organisationen. I andra länder minskar barnadödligheten i breda befolkningsgrupper -trots sämre förutsättningar.

Antalet barn som dör innan de fyllt fem år har sjunkit från 12 miljoner 1990 till 6,6 miljoner 2012. FN:s mål är en minskning med två tredjedelar fram till 2015.

Men, visar rapporten, även om många länder i statistiken klarar det målet, gäller de bara vissa skikt i samhället.

Vi gör historiska framsteg i arbetet med att minska barnadödligheten, men det får inte överskugga det faktum att framgångarna inte kommer alla till del. För de mest utsatta barnen går utvecklingen faktiskt åt fel håll, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i en kommentar.

I rapporten rankas de 75 länder där barnadödligheten är störst efter hur mycket den har minskat, hur jämlik förbättringen är och hur hållbar den är.

Bäst till ligger Niger och Liberia. Bland de sämsta tio finns Burma, Guatemala och Marocko.

Mer läsning

Annons