Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laglydiga kan stoppa prostitution

Annons

Taxichaffisar, hotell och andra som omedvetet främjar sexuell människohandel kan göra mycket för att bekämpa fenomenet, hävdar brottsforskare som kartlagt branschen.

Människohandeln skulle inte kunna fungera om inte alla aktörer i kedjan deltog, hävdar Malin Forsman, författare till en av de rapporter i ämnet som Brottsförebyggande rådet (Brå) nu publicerar.

Ett problem för kampen mot denna organiserade prostitution är att folk ofta har en skev bild av hur den fungerar, enligt forskarna. Synligt våld och kvinnor inlåsta i lägenheter är ovanligt. I stället är tvånget betydligt mer subtilt.

Branschens profitörer - hallickar och rekryterare - är måna om att inför sexköparna framställa kvinnorna som självständiga företagare. Samtidigt kontrolleras kvinnorna genom deras brist på kunskap om och kontakt med det svenska samhället, och genom olika former av skuldsättning.

Men dessa profitörer är beroende av en lång rad lagliga tjänster, som taxi- och busstransporter, lägenhetsuthyrare, hotell och restauranger.

Enligt Forsman skulle ett sätt att bättre bekämpa brottsligheten vara om de som arbetar i sådana branscher lärde sig uppmärksamma handeln och tipsa polisen.

I en annan delrapport konstaterar finländska och estniska brottsforskare att kvinnorna ofta rekryteras via deras egna sociala nätverk i hemlandet. Väninnor och kollegor lockar med ett bättre liv i exempelvis Sverige, som snabbt förbyts i skuldsättning för resekostnader och liknande när resan väl är anträdd.

Transporterna sker på billigast möjliga vis, från Estland vanligtvis via Finland och båt till Sverige, där få kontroller görs, enligt rapporten.

Mer läsning

Annons