Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågkolhydratkost effektivt för feta

Annons

Råd om lågkolhydratkost ger på kort sikt, sex månader, bättre effekt än råd om lågfettkost för feta som vill gå ner i vikt.

Men motion verkar inte hjälpa dig att bli lättare.

Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i en rapport som granskat vetenskapliga studier.

Långsiktigt märks dock inga skillnader mellan de olika kostråd som finns. Enligt SBU är ett brett utbud av flera kostråd sammantaget det bästa för personer med fetma som vill gå ner i vikt.

Personer med fetma får i dag ofta råd om att äta mat med mindre fett, medelhavskost, eller mat med lågt glykemiskt index, så kallad GI-mat. Men att ge råd om strikt lågkolhydratkost är inte lika vanligt, och SBU anser att det bör bli vanligare.

Just den strikta lågkolhydratkosten är man väldigt försiktig med eftersom man har trott att den kan leda till förhöjda kolesterolnivåer, men vi har inte sett några tecken på att det kan finnas några sådana risker, säger Jonas Lindblom, docent och projektledare på SBU.

Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket, är inte förvånad.

Tar man bort en hel livsmedelsgrupp - man får ju inte äta potatis, ris eller pasta - då blir det ju färre kalorier, så det är ju inte så konstigt.

Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, ser positivt på att minska intaget av snabba kolhydrater. Men hon och andra forskare har ifrågasatt en del lågkolhydratkostvarianter där kolhydrater byts ut mot stora mängder animaliska fetter och proteiner.

Det leder i åtta av tio fall till höga kolesterolnivåer, vilket är en allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Det är alltså viktigt att hålla sig till rätt sorts fett.

Rätt sorts fett är det som kroppen inte kan tillverka själv, och det är de omättade oljorna som finns i oljor, nötter, mandlar och feta fiskar.

Att man ska äta mindre och röra sig mer är ett budskap som ofta upprepas som en lösning på överviktsproblem. Men SBU:s expertgrupp hittar inte något vetenskapligt stöd för att motion skulle hjälpa fetmadrabbade att gå ned. Motion har positiva effekter på fysiologiska funktioner som syreupptagningsförmåga, men endast marginell, om någon, effekt på viktnedgång, skriver SBU.

Även när det gäller barn och ungdomar med fetma kan råd om mer mejeriprodukter leda till viktnedgång. I den studie som är underlag har man gett råd om upp till 800 milligram kalcium per dag. Det motsvarar cirka sju deciliter mjölk eller 100 gram ost.

Det rådet leder till större viktnedgång, säger Jonas Lindblom.

När det gäller kostens betydelse för sjuklighet eller dödlighet hos personer med fetma saknas tillräckligt vetenskapligt underlag på många områden, enligt SBU. Man konstaterar dock att för personer med fetma leder intensiv rådgivning om medelhavskost till lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom jämfört med råd om lågfettkost.

Mer läsning

Annons