Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg sagoboken åt sidan

Lena Asplund (M) och Eva Lohman (M) gläds över hur mycket ekonomiskt bättre pensionärerna fått det efter Alliansens skattesänkningar för denna grupp. Dessa två damer måste någon gång komma till insikt och inse att sagoboken måste läggas åt sidan, och att deras kulram skickas på kalibrering. Nu är det på detta sätt att höjda grundavdrag inte är detsamma som vad månadsaviseringen från Pensionsmyndigheten visar.

Pensionärerna har i reala termer minskat med 3,9 procent sedan 2006. Samtidigt har reallönerna ökat med 15,8 procent. Att avskaffa den så kallade pensionärsskatten är ett bra sätt att öka den äldre generationens disponibla inkomst och skulle bara påverka den offentliga sektorns skatteintäkter med en halv procentenhet. Ett pensionärspar med en genomsnittspension har under åren 2007-2014 betalat 104 000 kronor mer i skatt jämfört med löntagarhushåll i samma inkomstklass.

En ensamstående pensionär med låg pension har fått betala 36 000 kronor mer än en lågavlönad ensamstående. För att ytterligare klämma till denna grupp så har Alliansen sett till att höja högkostnadsskyddet (egenavgiften) för sjuka och för dem som är i behov av läkemedel, man har även sett till att vissa läkemedel inte ingår i högkostnadsskyddet. Man har även sett till att högkostnadsskyddet ska följas av prisbasbeloppet vilket då innebär att efter varje tolvmånadersperiod revideras/ändras högkostnadsskyddet.

2006 infördes en premieskatt på trafikförsäkringen för att bygga upp en fond för framtida trafikskador. Nu har det gått sex år sedan regeringen lyfte idén om en trafikskadefond, men hittills har inga slantar fonderats. I stället går skatten rakt in i statskassan för andra ändamål.

Sammanlagt har premieskatten dragit in 17 miljarder kronor sedan 2007. När denna summa inte gått till avsett ändamål så kan det ha varit en pensionärsskattesänkning som heter duga. Men utifrån alliansregeringens felbedömningar och det svarta hålet i statsfinanserna så har tåget redan passerat.

Lennart Norman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel