Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg korten på bordet när det gäller hotellbygget i Härnösand

Vad händer med hotellbygget i Härnösand? Många rykten är i omlopp och kommunen låter inte kommunmedborgarna få den information de har rätt till. Är byggplanerna skrinlagda eller finns det fortfarande någon entreprenör som är beredd att realisera planerna? Mörkläggningen har varit nära nog total. Är Patrik Attini fortfarande beredd att satsa minst 100 miljoner på projektet?

Skattebetalarna i Härnösand har rätt att få veta hur mycket projektet hittills kostat skattebetalarna och hur stora kostnader beräknas uppstå för kommunen om projektet realiseras.

Det glunkas om någon form av sockrat kommunalt bidrag eller kanske kommunal borgen för att få en intressent att nappa på kroken. Döljer sig måhända något rävspel bakom kulisserna?

Vad händer med simhallen? Blir det någon entreprenad om byggplanerna realiseras och vad beräknas detta kosta skattebetalare och badgäster? Hur planerar kommunen/entreprenören lösa parkeringsfrågorna och vad händer med avloppspumpstationen som sprider odör i området?

Hur är det tänkt att tillfarten till simhallen och ett eventuellt hotell ska ordnas? Måste fastigheter inom Östanbäcken rivas eller flyttas för att bereda plats?

Det finns i dagsläget ingen opinion mot ett hotellbygge på till exempel Torsvikstomten som av många anses vara ett bättre och naturligare alternativ med bland annat närhet till resecentrum och vackert läge med gångavstånd till cityområdet. Här finns också de byggytor som krävs för att få till en bra utformning av ett eventuellt hotell.

Glädjande nog för motståndarna till ett hotellbygge vid simhallen kan det tydligen inte bli något bygge förrän tidigast år 2020. Den detaljplan som antogs år 2010 för simhallsområdet har en genomförandetid på 10 år. Enligt 4 kapitlet 39 § Plan och Bygglagen (PBL) får en detaljplan inte ändras eller upphävas före genomförandetidens utgång, om någon fastighetsägare som berörs motsätter sig det.

Föreningen Utveckla Härnösands tolkning är att delar av boende inom Östanbäcken och Mellanholmen är behöriga att överklaga då de i allra högsta grad berörs av hotellbygget.

Ovanstående svårigheter och andra tidigare negativa faktorer mot hotellbygget vid Kanaludden talar för att kommunen genast bör stoppa planerna på ett hotellbygge vid Kanaludden och i stället utveckla planerna på ett hotell inom Torsviksområdet.

Uno Gradin

Ordförande i föreningen Utveckla Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel