Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagercrantz kastar Salander i finkan

Med bara några månader kvar till den femte "Millennium"-boken är David Lagercrantz nervös – han har nämligen kastat Lisbeth Salander i fängelse.

– Jag väntar på att stormen ska börja rasa, säger författaren.

I sina kultförklarade "Millennium"-trilogi gjorde Stieg Larsson huvudpersonen Lisbeth Salander till en hårdnackad tatuerad hacker på jakt efter hämnd på sina plågoandar. Men i den femte boken i serien, som släpps i höst, sätter författaren David Lagercrantz sin egen prägel på henne och låter den oövervinnerliga romanfiguren hamna i fängelse.

Han är nervös över reaktionerna på den kommande boken, och handlingen är fortfarande i stora delar hemlig. Klart är att läsarna åter får stifta bekantskap med den grävande journalisten Mikael Blomkvist, och så Lisbeths Salanders öde då:

– Allt jag kan säga är att jag började manuset med att kasta henne (Lisbeth) i fängelse. Det är den värsta sortens kvinnofängelse där hon omedelbart stöter på en rad problem.

"Mannen som sökte sin skugga" kommer ut i 26 länder den 7 september. Det är Lagercrantz andra "Millennium"-bok: han tog över Larssons livsverk i och med föregångaren "Det som inte dödar oss" 2015.

Att blåsa liv i just Salander har varit en svår utmaning, enligt Lagercrantz som själv skulle ha gett romanfiguren helt andra egenskaper.Jag skulle ha skapat en mjukare hjältinna, en trevligare, skörare och mer känslig än den Stieg Larsson skapade, säger han.Han försäkrar också, typ, att Salander får leva vidare.På ett eller annat sätt får hon fortsätta leva. Lisbeth Salander tar man inte livet av för snabbt eftersom hon är en person som på något sätt berör våra hjärtan och själar.

Fakta: "Millennium"-böckerna

2005: Stieg Larssons första "Millennium"-bok, "Män som hatar kvinnor", ges ut året efter författarens bortgång.

2006: Den andra boken, "Flickan som lekte med elden", ges ut.

2007: Den tredje boken, "Luftslottet som sprängdes", ges ut.

2008: Inspelningen av "Millennium"-filmerna med Michael Nyqvist och Noomi Rapace påbörjas.

2015: Den fjärde "Millennium"-boken, ”Det som inte dödar oss" av David Lagercrantz, ges ut i augusti. I oktober meddelar förlaget Norstedts att Lagercrantz ska skriva ytterligare två böcker i serien.