Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagändringar kan höja hyran

Annons

Fyra lagändringar gör bostadshyrorna mer marknadsanpassade inom några år, visar ett förslag från regeringens utredare.

I varje fall Stockholms innerstad får högre hyror.

Utredaren Per Anders Bergendahl ogillar ordet marknadshyror, eftersom det har en negativ klang och ger en bild av att alla hyror blir mycket högre.

Det jag ser framför mig är mer hyresspridning. Jag ser inte att genomsnittsnivån ökar. Det blir lägre hyror på vissa håll och högre för vissa, säger han.

Hyresnämnden har samma roll i Bergendahls förslag på kort sikt som den har i dag. Hyresgäster som anser att de har för hög hyra kan be nämnden avgöra.

Men jag tycker inte att nämnden tar tillräcklig hänsyn till läget när den prövar ärenden i dag, säger Bergendahl, som tycker att bra läge ska få avspegla sig i hyran.

De kortsiktiga förslagen, till exempel att läget ska spela större roll för hyran, kan genomföras med enkla lagändringar. Men de mer genomgripande förändringarna, som mer fri prissättning enligt tysk modell, tar lång tid att genomföra. Förmodligen runt tio år, enligt utredaren.

Men sittande hyresgäst ska inte känna sig orolig, lägger han till.

Det är endast när en ny hyresgäst flyttar in som hyran kan omvärderas.

Huvudsyftet med Bergendahls förslag är att öka utbudet och få mer rotation på bostadsmarknaden. En bostadsmarknad med dåligt utbud gynnar ingen, menar han.

Han föreslår fyra lagändringar för att göra den svenska hyresmarknaden mer lik den tyska, där bostadsbristen inte är så stor och där hyrorna skiljer sig kraftigt åt.

Den som bor i en lägenhet ska enligt förslaget fortsatt vara skyddad mot alltför kraftiga hyreshöjningar, men när en ny hyresgäst flyttar in ska hyressättningen på längre sikt vara helt fri.

Hur mycket hyrorna skulle stiga i storstäderna ges inget svar på, men det rör sig enligt utredaren om ordentliga höjningar.

Om förslagen genomförs skulle de svenska hyrorna bli mer marknadsanpassade redan efter några år och lönsamheten öka för den som bygger nya hyresbostäder, tror Per Anders Bergendahl.

Bostadsminister Stefan Attefall verkar inte överdrivet positiv till de viktigare delarna i Per Anders Bergendahls utredning.

Generellt kan man säga att regeringen inte har några ambitioner att införa renodlade marknadshyror. Vi kan inte kasta oss in i ett helt nytt system, det skulle skapa alldeles för stora sociala problem.

Det finns dock förslag i utredningen, bland annat för att öka nyproduktionen, som är värda att ta fasta på, menar han.

Något klart besked om det kan bli friare hyressättning för nybyggda bostäder vill han inte ge.

Jag vänder på alla stenar för att vi ska få fler bostäder, men vi måste hitta en bra balans mellan alla synpunkter.

Stefan Attefall verkar heller inte intresserad av att minska Hyresgästföreningens inflytande som utredaren föreslår.

Den uppgörelse vi har med Hyresgästföreningen och privata och kommunala fastighetsägare bygger på en förhandlingsordning. Den gäller tills vidare och har bara något år på nacken. Jag vill att den får en chans innan vi dömer ut den.

Hyresgästföreningen sågar Bergendahls förslag.

Det skulle slå sönder hyresgästernas inflytande över hyressättningen som de har genom förhandlingsrätten, det är det allvarliga, säger förhandlingschefen Pär Svanberg.

Enligt Svanberg är enda sättet att få en fungerande hyresmarknad i balans att bygga fler hyresrätter.

Svenskt Näringsliv välkomnar däremot förslagen i Hyresbostadsutredningen.

"Utredningen är befriande tydlig genom att belysa problem med svarthandel, långa köer och ett alldeles för litet utbud där efterfrågan är stor. Ur Svenskt Näringslivs perspektiv är det glädjande att konstatera att de problem som detta skapar för arbetskraftens rörlighet och ekonomisk tillväxt lyfts fram", säger chefekonomen Stefan Fölster i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons